Wat is ontzwangeren?

Ontzwangeren is voor de meeste nieuwbakken mama’s geen pretje. Het is een proces dat vaak maandenlang duurt en je behoorlijk kan ontregelen. In dit artikel lees je in het kort wat ontzwangeren eigenlijk is en wat je kunt verwachten in deze periode. 

Veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap

Vanaf het moment dat je in verwachting bent gebeurt er een hoop in je lijf. Je lichaam verandert compleet, om je voor te bereiden op de komst van je baby. Er worden allerlei hormonen aangemaakt die bijvoorbeeld:

  • Zorgen dat je lichaam het kindje accepteert en niet afstoot;
  • Vetweefsel opslaan om je genoeg reserves te geven voor zwangerschap, bevalling, en borstvoeding;
  • Maken dat je je mentaal gaat voorbereiden op de komst van je baby;
  • Maar ook dat je je omgeving klaar wil maken, zoals de babykamer (de zogenaamde ‘nesteldrang’).

Wanneer je bent bevallen zijn de hormonen niet in één keer uit je lichaam. Wel wordt de samenstelling en hoeveelheid van welke hormonen aanwezig zijn al snel anders.

Lastige hormonen na de bevalling

Hormonen waar je na je bevalling nog last van kunt hebben, zijn onder andere progesteron, oestrogeen, en relaxine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je extra moe kunt voelen (naast de zorg voor je baby), dat je nog een tijdje zwakkere banden hebt (waardoor je bijvoorbeeld nog bekken,- of rugpijn hebt), of stemmingswisselingen ervaart. Ook andere kwaaltjes zoals ontregelde darmen, haaruitval of bijvoorbeeld veel zweten kunnen je het leven af en toe nog zuur maken.

Fijne hormonen tijdens het ontzwangeren

Niet alle hormonen zijn vervelend, er zijn ook een aantal hele fijne hormonen. Neem bijvoorbeeld prolactine, het hormoon waardoor je melk kunt aanmaken voor je kindje. Of oxytocine, ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Ook ‘vervelende’ hormonen zoals oestrogeen, hoeven helemaal niet zo lastig te zijn. Alle hormonen hebben immers een functie. Het is vooral het uit balans zijn van de hormonen dat jou het gevoel kan geven van opvliegers, huilbuien, of extreme moeheid. En die balans, die komt uiteindelijk vanzelf weer terug.

Hoe lang duurt ontzwangeren?

Lees hier verder over hoe lang je moet uittrekken voor je ontzwangerperiode. Of klik in het menu aan, over welke ontzwangerkwalen je meer wil lezen.