Ontzwangeren: Hoe lang duurt het?

Na je bevalling voel je je waarschijnlijk opgelucht dat dat stukje voorbij is. Je kunt nu gaan wennen aan het leven met een baby’tje. Dat kan heerlijk zijn, maar soms ook lastig! Denk je dat veranderingen in je lichaam verleden tijd zijn omdat je zwangerschap voorbij is, dan heb je het mis. Je kunt erachter komen, dat je lichaam nog een tijdlang allerlei rare capriolen uithaalt om weer in balans te komen. En dat noemen we ‘ontzwangeren.

Ontzwangeren in de kraamtijd

De kraamperiode duurt van oudsher zo’n 6 weken. De eerste week ontvang je kraamzorg. Je mag gelegitimeerd op bed blijven liggen en andere mensen helpen je als het goed is aardig op weg. Iedereen gaat ervanuit dat je een flinke prestatie hebt geleverd, en nu moet herstellen. En dat is ook zo!

6 weken later

Een aantal weken na je kraambed ebt deze veronderstelling langzaam weg. Niet alleen je omgeving verwacht dat je op een gegeven moment weer op de been bent (vooral mensen die zelf geen kinderen hebben), ook met je eigen beeld van het herstel kan je in de knoop komen te zitten. Want na die 6 weken kun je je nog steeds behoorlijk moe, emotioneel, en onstabiel voelen. En ook last hebben van lichamelijke klachten.

Doctor Julie Wray, filosofe en medisch deskundige, heeft in de UK onderzoek gedaan naar de verwachtingen van moeders rondom ontzwangeren. Zo kwam ze erachter, dat moeders vaak dénken dat ze binnen 6 weken weer een eind hersteld zijn, maar dat dat in de praktijk tegenvalt.

Hoe lang duurt het dan voordat je helemaal ‘ontzwangerd’ bent?

‘Negen maanden op, negen maanden af’ is het gezegde waar je mee doodgegooid wordt, als het gaat om ontzwangeren. Ofwel: Na negen maanden zou je ontzwangerd moeten zijn en jezelf weer je ‘oude ik’ voelen. Maar dit verschilt per persoon. De ene vrouw voelt zich na vier maanden alweer helemaal de oude, waar een ander er misschien wel een jaar voor nodig heeft. Kortom, negen maanden is een gemiddelde.

Geen 9 maanden, maar een jaar

Bovendien zijn er studies gedaan die in de breedte kijken naar ontzwangeren, als fysiek én mentaal proces. Onder andere dr. Julie Wray pleit daarom voor de bewustwording van nieuwe moeders én hun omgeving dat ontzwangeren best lang kan duren (lees hier meer). Het gaat dan vooral over de balans die je moet hervinden, nu je een nieuwe rol hebt. Wray is dan ook van mening dat je best een jaar uit mag trekken voor ontzwangeren.

Hoe deal ik met al die ontzwangerkwalen?

Vergelijk jezelf vooral niet teveel met anderen, in elk geval niet met moeders die zeggen dat alles helemaal prima gaat! Het groene jaloezie-monster kan dan wel eens om een hoekje komen kijken, terwijl dat misschien helemaal niet terecht is. Want wie weet wat die mama allemaal meemaakt, maar niet aan jou vertelt.

Praten over ontzwangeren kan opluchten. Het is fijn als je weet dat je niet de enige bent met een irritante kwaal en het is nuttig dat je er informatie over kunt vinden. Je weet dan beter wat je kan verwachten en hoe je ermee om kan gaan. Juist daarom is Mama Ontzwangert.blog in het leven geroepen!

Het gaat voorbij, rustig blijven!

Elke vrouw ervaart het ontzwangeren weer anders. Het helpt als je weet wat er in je lijf gebeurt. Als je het kunt relativeren en erom kan lachen! Bedenk dat die lastige hormonen een functie hebben: Ze willen je lichaam weer in de ‘oude staat’ terugbrengen. Dat kost tijd, maar op een gegeven moment zullen de meeste van je kwalen weer over gaan. Je vindt een nieuwe balans.

In de tussentijd mag je af en toe best om jezelf huilen en schaterlachen. Als je maar vasthoudt aan jezelf en hulp zoekt wanneer het nodig is. Je bent een krachtige mama, die haar weg uiteindelijk wel weer vindt!