Alles over ontzwangeren

Hoewel sommige vrouwen hun rol als kersverse moeder moeiteloos op zich nemen, ervaren de meeste vrouwen dat hun lichaam na een bevalling echt nog niet de oude is. Ook mentaal gebeurt er een hoop in de periode dat je net moeder geworden bent. Al deze kwaaltjes en veranderingen horen bij het ‘ontzwangeren.’ Maar wat ís dat nu eigenlijk?

Zwangerschap en bevalling
Vanaf het moment dat je in verwachting bent gebeurt er een hoop in je lijf. Je lichaam verandert compleet, om je voor te bereiden op de komst van je baby. Er worden allerlei hormonen aangemaakt die bijvoorbeeld:

  • Zorgen dat je lichaam het kindje accepteert en niet afstoot;
  • Vetweefsel opslaan om je genoeg reserves te geven voor zwangerschap, bevalling, en borstvoeding;
  • Maken dat je je mentaal gaat voorbereiden op de komst van je baby;
  • Maar ook dat je je omgeving klaar wil maken, zoals de babykamer (de zogenaamde ‘nesteldrang’).

Wanneer je bevallen bent zijn de hormonen niet in één keer uit je lichaam. Wel wordt de samenstelling en hoeveelheid van de hormonen die aanwezig zijn al snel anders.

Lastige hormonen
Hormonen waar je na je bevalling nog last van kunt hebben, zijn onder andere progesteron, oestrogeen, en relaxine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je extra moe kunt voelen (naast de zorg voor je baby), dat je nog een tijdje zwakkere banden hebt (waardoor je bijvoorbeeld nog bekken,- of rugpijn hebt), of stemmingswisselingen ervaart. Ook andere kwaaltjes zoals ontregelde darmen, haaruitval of bijvoorbeeld veel zweten kunnen je het leven af en toe nog zuur maken.

Fijne hormonen
Niet alle hormonen zijn vervelend, er zijn ook een aantal hele fijne hormonen. Neem bijvoorbeeld prolactine, het hormoon waardoor je melk kunt aanmaken voor je kindje. Of oxytocine, ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Ook ‘vervelende’ hormonen zoals oestrogeen, hoeven helemaal niet zo lastig te zijn. Alle hormonen hebben immers een functie. Het is vooral het uit balans zijn van de hormonen dat jou het gevoel kan geven van opvliegers, huilbuien, of extreme moeheid. En die balans, die komt uiteindelijk vanzelf weer terug.

Hoe lang duurt dat dan?
Lees hier verder over hoe lang je moet uittrekken voor je ontzwangerperiode. Of klik in het menu aan, over welke ontzwangerkwalen je meer wil lezen.