Vergeetachtigheid (ontzwangerdementie)

Vergeetachtigheid in de zwangerschap en daarna… Maar je krijgt er wel een superbrein voor terug!

Bijna elke moeder weet het: In je zwangerschap kun je behoorlijk last krijgen van zwangerschapsdementie. Maar wist je dat vergeetachtigheid je ook ná de bevalling behoorlijk in de weg kan zitten? In deze blog beschreef ik al een aantal gênante ervaringen die ik zelf op dit gebied had. En wat mijn vermoedens waren over hoe dit kwam. Tijd om even wat dieper op het fenomeen in te gaan, in Mama zoekt uit!

Zwangerschapsdementie is bewezen

Dat vrouwen écht vergeetachtiger worden tijdens hun zwangerschap, is bewezen. In Australisch onderzoek werd aangetoond dat de zwangerschapsvergeetachtigheid begint in het eerste trimester, en opbouwt tot een hoogtepunt in het derde trimester. Volgens wetenschapper Elseline Hoekzema komt dit omdat er selectievere bindingen tussen verschillende hersengebieden gemaakt wordt. De ‘grijze stof’ (ofwel hersencellen) in de hersens neemt af om dit mogelijk te maken. De hersenveranderingen die op die manier plaatsvinden, maken dat moeders de behoeften van hun baby beter kunnen herkennen en begrijpen.

hersens moeder superbrein

Ontzwangerdementie- komt het ooit goed?

Uit hetzelfde onderzoek van universiteit Leiden blijkt dat de hersenveranderingen nog zeker twee jaar na de geboorte zichtbaar zijn. Waarschijnlijk is de ‘hersenverbouwing’ permanent, aldus wetenschapsjournalist Arnout Jaspers. Dat betekent dat de vergeetachtigheid voor de meeste moeders nog een tijd zichtbaar is. Zéker in combinatie met slaapgebrek en andere babystress is ontzwangerdementie vrij irritant. Aan de andere kant kun je nu wel zeggen dat je nu eenmaal een ‘supermoederbrein’ hebt.

Tips bij postpartumdementie

Mocht je andere hersengebieden of je geheugen tóch willen trainen, dan kan dat natuurlijk ook. Door jezelf uit te dagen maak je nieuwe hersenverbindingen aan, die zorgen dat je scherper wordt op andere punten dan het moederschap. Koop bijvoorbeeld een old school Rubiks-cube of kijk eens op Braingymmer voor leuke braintrainers. Zorg daarnaast dat je genoeg water drinkt en niet teveel hooi op je vork neemt. Lijstjes maken om dingen niet te vergeten kunnen goed van pas komen, je hebt dan in elk geval meer tijd om aan dingen te denken. Houd daarnaast vooral je hoofd koel, want verbetering is mogelijk!

Meer lezen over postpartumdementie? Bekijk deze blog  om te lezen wat ik zelfmeemaakte de vergeetachtigheid na de zwangerschap bij mij een toppunt bereikte. En lees hier voor mijn antwoord op de vraag of babybrains ooit beter kunnen worden…