de tandarts over ontzwangeren

Wat zegt de tandarts over ontzwangeren, tandvleesproblemen, gaatjes en andere mondperikelen? Waar moet je op letten als het om gezonde tanden gaat? En wat hebben hormonen na de bevalling te maken met veranderingen in je gebit?

Hormonen die invloed hebben op je gebit

In je zwangerschap had je er misschien al kennis mee gemaakt: Bloedend tandvlees. Een aantal hormonen spelen hierbij een rol: Progesteron, oestrogeen, en relaxine. De eerste twee zijn typisch vrouwelijke hormonen, ze zijn dan ook altijd aanwezig in je lichaam. Relaxine bevindt zich nog een tijd na de bevalling in je lichaam, zo’n 4-6 maanden. Met name progesteron en relaxine zorgen voor wekere banden en slappere spieren. Ze zorgen ook voor een verhoogde doorbloeding en het opzwellen van slijmvliezen. De zwangerschap en bevalling hebben een hormonencircus van je lijf gemaakt. Nu je aan het ontzwangeren bent moet alles als het ware weer ‘in proportie komen.’ Geef je borstvoeding? Dan kan het zelfs nog langer duren voordat alle hormonen weer met elkaar in balans zijn. Zo kan het dus zijn dat je tandvlees ook na de bevalling gevoeliger is dan vóórdat je zwanger werd.

Andere klachten en symptomen in je mond

Je kunt tijdens het ontzwangeren ook andere dingen opmerken aan je gebit. Je tandvlees ziet er bijvoorbeeld roder uit. Je maakt meer of minder speeksel aan dan je eerst deed (je hebt een droge mond of moet juist veel slikken), je tandvlees kan sneller ontsteken en je kunt gevoeliger zijn voor gaatjes.

Volgens mijn tandarts kun je soms duidelijk merken dat een vrouw zwanger is óf aan het ontzwangeren aan de zogenaamde pockets. Deze gleufjes zitten op de plek waar je tand overgaat in het tandvlees. Normaal gesproken is het een heel ondiep randje. Maar als je tandvlees wat gezwollen is onder invloed van hormonen, kan dit gleufje dieper worden. En dat is vaak een teken van tandvleesproblemen. Als de tandarts met zijn instrument meer dan 4 mm pocket meet gaat het tandvlees op die plek ook vaak bloeden. Er kan dan sprake zijn van een (beginnende) tandvleesontsteking. Als de ontsteking zich uitbreidt en dieper gaat, kan deze terecht komen in je kaakbot. En dat wil je niet, want dan krijg je erg veel pijn en heb je de poppen aan het dansen.

Door de hormonen kan het zo zijn dat je diepere pockets hebt, zónder dat er direct sprake is van een ontsteking. Wanneer de hormoonlevels weer normaal zijn, herstelt het tandvlees en worden de pockets minder diep. Het is echter belangrijk dat je tandarts het goed in de gaten houdt, zodat een eventuele ontsteking geen kans heeft zich uit te breiden.

Wat kun je doen bij tandproblemen na de zwangerschap? Of als je ze wil voorkomen?

Dat je als vermoeide moeder soms wat minder fanatiek je tanden poetst (je bent blij áls het je al lukt ;-)), geen tijd hebt om uitgebreid te flossen of met de tandenstoker aan de gang te gaan, maakt het geheel er natuurlijk niet beter op. Ook is het soms moeilijk om jezelf ‘snoepgedrag’ af te leren, of eet je over de hele dag kleinere porties. Je hebt immers niet vaak de rust om uitgebreid te gaan zitten eten, maar stopt sneller even iets in je mond. Prima om jouw energielevel op peil te houden, iets minder goed voor je tanden. Drie punten om op te letten dus.

Verder is het altijd handig je controles tijdig te plannen en niet over te slaan, om de reden die ik hierboven ook al noemde. Je tandarts en/of de assistente kan je verder adviezen geven over een grondige manier van tandenpoetsen. Soms kun je beter tijdelijk een wat zachtere tandenborstel gebruiken. Een elektrische tandenborstel is wat tandvlees betreft ook altijd aan te raden. Er zijn speciale tandpasta’s tegen gevoelig tandvlees en je kunt natuurlijk ook  af en toe je mond spoelen met mondwater. Dat is natuurlijk geen vervanging voor de dagelijkse poetsbeurten van je tanden, maar kan wel heel handig zijn als aanvulling op die ‘niet-zo-grondige-want-mijn-baby-huilt’ poetsbeurt.