Honger!

Sommige zwangeren laten de teugels lekker vieren als ze in verwachting zijn. Naast gekke cravings heeft je lijf extra voedingsstoffen nodig om je baby te kunnen laten groeien. Als je baby in een groeispurt zit, kun je soms extreem veel honger hebben. Lijnen is niet goed voor je baby, omdat je lichaam dan afvalstoffen produceert en doorgeeft aan je kindje. Niet heel gek dus als jij ook wel eens iéts vaker dan nodig hebt ‘gezondigd,’ met een heerlijk stuk chocola of iets anders lekkers.

Veel eten in de zwangerschap en daarna

In mijn zwangerschappen at ik niet buitensporig veel. De eerste weken was ik erg misselijk, daarna werd mijn eetlust weer vrij normaal. Toen kind nummer één geboren was gaf ik borstvoeding en was er was niets aan de hand. Nu kind nummer twee geboren is, is dat wel anders. Ik heb enorme honger, echt de hele dag door! Ik ben een soort koekiemonster, maar dan met boterhammen, fruit, en dubbele porties avondeten. Mijn record is serieus tien boterhammen op één dag…

pexels-photo-376464.jpeg

Ik probeer mezelf wel een beetje in de gaten te houden en niet alles te eten wat los en vastzit. Maar dat is best moeilijk, als je zo’n groot hongergevoel hebt. Omdat ik dit eerder niet had, vind ik het soms wel lastig om mee om te gaan. Daarnaast moet je tijdens het geven van borstvoeding wel wat extra calorieën binnenkrijgen en mag je (om bovenstaande reden) ook nu nog niet diëten.

Het lijkt wel alsof mijn verzadigingsgevoel niet goed werkt. Of zou dat zo lijken omdat ik teveel bezig ben met babyzaken? Misschien is het wel omdat eten vaak een klein momentje voor mezelf geeft, op een drukke dag? Tijd om eens uit te zoeken hoe dit zit.

Eetlust-hormonen: Oestrogeen en cortisol

Er zullen vast wel weer hormonen aan te pas komen… Gekke beestjes zijn dat toch. Volgens voedingsprogramma Cure4life zorgt een verhoogd oestrogeenniveau voor meer hongergevoel. Veel vrouwen kennen dit ook van hun menstruatieperiode. Voor en in de zwangerschap verhoogt je oestrogeenniveau. Logisch dus, dat je nog een tijdje last kunt hebben van dit hormoon als je eenmaal bevallen bent. Ik denk dat dit bij mij zeker het geval is! Onder invloed van prolactine, één van de borstvoedingshormomen, daalt het oestrogeenniveau echter al een eind (bron: La Leche League ).

Daarnaast is cortisol een hormoon dat aangemaakt wordt in langere periodes van stress. Het hongergevoel wordt versterkt, om de energie die je door de spanning verliest weer aan te vullen (lees hier meer). Eerlijk is eerlijk: Het leven met een baby is niet altijd makkelijk! Het is soms een gesleep en geplan van hier tot gunter, om over het gehuil en de gebroken nachten nog maar niet te spreken. Allemaal zaken die energie kosten natuurlijk. En soms ronduit stress opleveren! Vooral als je continu in zorgstand blijft staan ligt dit gevaar op de loer. Om je lichaam de kans te geven op den duur weer te herstellen, is het dus heel belangrijk dat je af en toe kunt ontspannen. Oók als je moeder bent!

En nu?

Ik vind het in ieder geval fijn om te weten dat deze twee hormonen een rol spelen. Als je weet waar iets door komt, kun je het makkelijker relativeren. Mijn oestrogeenniveau stabiliseert in de komende maanden vast. Het leven met kleine kinderen is druk, dat hoort er nu eenmaal bij. Maar het is aan mij om de stress niet de overhand te laten nemen. Ook vond ik een voedingsschema voor voedende moeders dat ik een tijdje ga proberen te volgen. Dan weet ik zeker dat ik niet te weinig binnenkrijg, maar ook niet teveel. Je kunt het schema hier vinden. Verder doe ik nog maar even niet teveel; Dat helpt me ook te ontspannen. Eén keer spring ik eens lekker uit de band, en volg de tip op van een vriendin. Naar welk all-you-can-eat restaurant zal ik gaan?… 😉