Persoonlijk

Het ‘hete-pepergevoel:’ Mijn ervaringen met opvliegers tijdens het ontzwangeren

Voor zover ik weet heb ik altijd snel last gehad van warmte, vooral ’s nachts. Als ik net onder de wol kruip mag het warm zijn, maar daarna heb ik het al snel té warm. Ik slaap dan ook midden in de winter onder een dun zomerdekbedje, en dan nog heb ik het ’s ochtend vaak hartstikke warm. Dan steek ik mijn armen en benen maar boven dat dunne dekentje uit, dat helpt meestal net genoeg en zo slaap ik toch lekker. Meer ‘tropische dames’ hier, who’s with me?…

Tijdens zwangerschap en kraambed

Tijdens de zwangerschap kun je het ook warmer hebben dan normaal. Logisch, je draagt immers een klein kacheltje op je buik! 😉 Vooral in het derde trimester horen opvliegers erbij. Ben je eenmaal bevallen en lig je in het kraambed, dan is (nachtelijk) zweten één van die ongemakken die daar zeker bij hoort. Je lichaam moet het vocht kwijt dat je maandenlang hebt vastgehouden, en dat kan alleen op deze manier. Vaak neemt het zweten daarna geleidelijk af. Maar, wat heb ik nu ontdekt? Het zweten kan daarna weer terugkomen… Be prepared!

Lees hier meer over hoe opvliegers werken, waarom je ze hebt tijdens het ontzwangeren en wat je eraan kunt doen.

Wanneer heb ik last van opvliegers en zweetaanvallen?

’s Nachts is tegenwoordig niet meer het enige moment dat ik het warm kan hebben. Nee, ook overdag ben ik soms de sjaak. Ik merkte dat ik hier vooral last van had in maand 5 en 6 van het ontzwangeren. Inmiddels is het euvel ietsje minder aanwezig, maar nog steeds wel een beetje.

Hoewel het moeilijk is om er een lijn in te ontdekken, heb ik eens geprobeerd erop te letten. Wanneer heb ik nu het meeste last van opvliegers?

·         In de ochtend, als ik de hond net uitgelaten heb. De ochtendzon is heerlijk maar soms wel ietwat aan de warme kant voor mijn lijf.

·         Na de avondspits. In één adem achter elkaar door laat ik de hond uit, begin ik met eten koken, ruim ik het huis op en worden de twee meiden op bed gelegd. Dat gaat allemaal prima, maar zodra ik daarna op de bank ga zitten loopt mijn lichaamstemperatuur op en breekt het zweet me uit.

·         Tijdens en na het sporten. Natuurlijk krijg je het bij inspanning altijd wat warmer, maar ik krijg het toch wel exponentieel heet! Ik houd mijn bidon maar bij de hand, haha.

·         Als moeder ren je redelijk vaak de trap op en neer. Om een kind van boven te plukken, de was op te halen, de was weer op te bergen, knutselspullen te pakken, spullen op te ruimen, boven te stofzuigen en noem zo maar op. Als ik iets te vaak achter elkaar de trap op en af loop krijg ik het zéker heel erg warm, dus ik probeer maar iets efficiënter heen en weer te lopen haha.

Mijn plan van aanpak tegen interne hittegolven

In het artikel ‘Opvliegers: Zweten tijdens na de zwangerschap’ lees je meer over de facts achter opvliegers. Vooralsnog zijn mijn eigen conclusies daaruit, dat het goed is om weer wat meer op mijn eigen gezondheid te gaan letten. Minder suiker eten (ok, dat scheelt vooral energiepieken en niet zozeer zweetpieken, maar toch), langzaam wat kilo’s kwijt proberen te raken, en werken aan mijn conditie. Verder trek ik veel outfits met laagjes aan, zodat ik een vest, sjaal, of jasje altijd uit kan gooien als ik het weer eens warm heb. Er staan natuurlijk nog veel meer tips in dat artikel, dus wie weet zit dé oplossing voor jou er wel tussen!

Echt leuk is het natuurlijk niet, zo’n gekke bui waarbij je het liefst in de diepvries zou springen of al je kleren uit zou willen rukken. Maarja, it’s all in the game! Mij helpt het in elk geval om te weten hoe de opvliegers ontstaan, en wat ik eraan kan doen. 

Verder zie ik voordelen in het feit dat je als moeder zelden hete thee kan drinken. Meestal ben je zo druk, dat je zo ongeveer ijsthee in je hand hebt tegen de tijd dat je klaar bent om eindelijk eens te gaan zitten. Dat komt in dit geval goed uit, want van ijsthee krijg ik het een stuk minder warm. Elk nadeel heb z’n voordeel!

Heb/had jij ook zo’n last van opvliegers in je kraamweek of daarna? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.