Persoonlijk

Ontzwangerdementie- Wordt het ooit beter of blijft het zo erg?

Ontzwangeren gaat niet alleen gepaard met lichamelijke klachten, maar ook met mentale veranderingen. Dat je (erg) vergeetachtig kunt worden nadat je een kindje hebt gekregen, is voor veel moeders even schrikken. Wat ‘ontzwangerdementie’ precies inhoudt, kun je hier terugvinden. Is er hoop op verbetering? Je leest mijn ervaringen in deze blog.

mama druk ontzwangeren

Een frustratiepunt van (bijna) alle moeders

Een paar jaar geleden, toen ik nog geen kinderen had, was ik op een feestje met een aantal doorgewinterde moeders. Het thema ‘vergeetachtigheid na de bevalling’ kwam uitgebreid ter sprake. Moeder één riep precies hetzelfde als ik beschreef in mijn eerste column over ontzwangerdementie. Ze kon geen cijfers meer onthouden en vergat daarnaast ook regelmatig de schooltas van haar zoon. Moeder twee had nooit een agenda nodig gehad, totdat ze kinderen kreeg. En nummer drie biechtte op dat ze bij dagjes uit altijd alles voor de baby meenam (van een zonnehoedje tot aan drie setjes reservekleding toe) maar voor zichzelf geen drinken meenam, niet dacht aan haar zonnebril, of zelfs haar pinpas. Waardoor ze de dag eindigde met een ondergespuugd t-shirt en knallende koppijn. Het gesprek eindigde toen de ervaren moeders concludeerden: Het komt nooit meer goed. Zelfs als je kinderen groter zijn en de hormonen allang weer gestabiliseerd, blijft je geheugen nog steeds krakkemikkig. Wat een deprimerende gedachte!

Toen werd ik zelf mama

Toen kreeg ik zelf mijn eerste kindje. Ik herinner me dat al mijn ‘normale functies’ een optater hadden gekregen. Met bovenstaand vriendinnengesprek nog in mijn achterhoofd, dacht ik dat ik me erop voor kon bereiden dat ik nooit meer tot twintig zou kunnen tellen. Zo chaotisch en gestresst kon ik af en toe zijn! Het uitje naar het consultatiebureau voelde als een wereldreis die ik rúim van tevoren uitgebreid moest voorbereiden zodat ik niet te laat aan zou komen met een uitgehongerd kind, mijn boekje zou vergeten of de inentingskaarten. Mijn huis dat continu een puinhoop was, dat ik met veel moeite boodschappen ging doen en het belangrijkste vergat… Ik word alweer moe als ik eraan terugdenk.

…En nam ik de proef op de som

Een halfjaar en een flutbaantje verder kreeg ik een tijdelijke functie waarin ik als planner aan de slag ging. Nee, ik maak geen grapje. Het was uitzendwerk, en aangezien organiseren altijd één van mijn hobby’s en talenten was geweest, wilde ik het zo graag proberen. De organisatie zat omhoog en had iémand nodig. Ik kon dus meteen flink aan de bak. Wonderwel bleek het een hartstikke leuke baan te zijn. En die getallen in mijn hoofd, die kwamen langzaam weer terug! Blijkbaar trainde ik mijn hersens net zolang tot ze afspraken weer konden onthouden. Door wat afstand te nemen van het thuisfront, had ik ook weer iets meer ruimte voor andere dingen. En had mijn geheugen plek om dingen te onthouden die niét over baby’s gingen.

Dus, kan je geheugen weer beter worden na de zwangerschap?

Als je mijn ervaring als ijkpunt neemt; ja, dat kan! In tegenstelling tot wat je soms om je heen hoort. Word je dus geteisterd door zwangerschapsdementie, vergeet je je kind naar de opvang te brengen, of heb je al tien keer in je agenda gekeken hoe laat je op die vergadering moet zijn? Het wordt misschien nooit meer honderd procent zoals het was, maar het blijft zeker niet zo erg als het nu is. Er is hoop!

Wat kun je doen aan vergeetachtigheid? Zorg dat je zoveel mogelijk slaap pakt (ik weet het, lastig met een kleine baby), water drinkt (hersens hebben vocht nodig om na te kunnen denken), doe braintraining-oefeningen en vermijd stressvolle situaties wanneer het kan (zie ook: ‘Tips voor vermoeide moeders die toch nog iets willen doen’).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.