Persoonlijk

Emotie-uitbarstingen in het ontzwangeren

Als je aan het ontzwangeren bent, nog moet leren hoe je baby werkt én slaapgebrek hebt, kun je zo nu en dan een emotionele uitbarsting verwachten. Het is niet gek dat je af en toe overweldigd wordt door gevoelens. Het komt allemaal door hormonen, die je lichaam wijzen op het feit dat je nu niet meer zwanger bent (maar wel een moeder, uiteraard) en daarvoor hard aan het werk gaan.

Een emotionele vulkaan als moeder

Ook ik ken die emoties maar al te goed en ben af en toe behoorlijk licht ontvlambaar. Irrationele gedachten, angst, frustratie, maar ook geluksgevoel kunnen floreren in de eerste maandenmoederschap. Ik zette op een rijtje welke triggers voor emotionele uitbarstingen ik zelf meemaakte.

Mijn triggers voor ontzwanger-ontploffingen

Intense (en spannende) dromen

In mijn zwangerschap droomde ik soms heel vreemd. Ook nu kan ik af en toe super intensief dromen. Het is soms zo spannend, dat ik verder wil slapen alleen maar om te weten hoe het verhaal afliep (niet eens omdat ik uitgeteld ben, haha). Uiteraard lukt het nooit om langer te slapen (want: baby) én als het al zou lukken wordt die spannende filmische droom natuurlijk vervangen door iets slaapverwekkends.

Stress

Stress is een uitstekend ingrediënt voor emotie-explosies. Toen ik bijvoorbeeld twee keer verkeerd reed op weg naar een sollicitatiegesprek zat ik een potje te huilen en te stressen in de auto. Even diep ademhalen! Gelukkig kon ik mezelf daarna weer herpakken en ging het gesprek wel goed. Als je erg veel last hebt van ontzwangerdementie kunnen al die dingen die je vergeet (lees: je extra stress bezorgen) ook weleensvoor een extra uitbarsting zorgen.

Frustratie

Soms ben ik een nacht alleen met de kinderen. Vooral rond etenstijd is het dan erg druk. Ik moet koken, een babyhapje geven, de hond wil uit en de kinderen zijn hangerig. Als een koorddanser probeer ik iedereeen te geven wat ‘ie wil, maar dat lukt natuurlijk niet. Of in elk geval, niet snel genoeg alsdus de peuter. Tegen de tijd dat de kinderen het allebei op een huilen zetten ben ik in staat om zelf mee te gaan huilen. “Ja joh, ga lekker allebei tegelijk huilen!” -ik heb het al vaak genoeg uitgeroepen op zo’n avond.

Angsten

Ook irrationele angsten heb ik soms helaas. Ik zie bijvoorbeeld al in mijn hoofd zie hoe ik op een andere auto bots of van de trap af val. Gelukkig overheersen deze gedachten meestal niet. Vaak probeer ik mezelf maar te bedenken dat ik door rustig te blijven echt het veiligste rijd (of loop, hihi). Het journaal kijk ik niet meer, te spannende films en series voorlopig ook niet. Anders word ik toch banger voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Voorlopig dus nog even geen detectives voor mij, maar mijn tijd komt vast wel weer.

Tranen van geluk

Vooral de eerste vier maanden na de geboorte had ik hier ‘last’ van; het overweldigende gevoel dat je een prachtig mensje op de wereld hebt gezet, dat ík dat heb geflikt en dat ik bovendien twéé prachtige meiden heb. Het is allemaal zo veel intenser, heftiger, en mooier dan ik van te voren had kunnen bedenken… *huil* Gelukkig is dit geluksgevoel geen nare emotie. Overwhelming kan het wel zijn, maar hé: Tel je zegeningen!

Emoties worden stabieler door de tijd heen

Na verloop van tijd worden de emoties vanzelf wat minder heftig. Je voelt je wat meer jezelf en hebt iets meer regie over wat je denkt of voelt. Wel heb ik van andere vrouwen gehoord, dat je als moeder altijd wat softer zult blijven dan je voor je kinderen was. Kinderen zijn toch kwetsbaar en je gaat nog een hoop met ze meemaken.

Gelukkig maar dat dat niet alleen maar vermoeiende, lastige, en beangstigende momenten zullen zijn, maar ook hele mooie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.