om te doen

Zwangerfit ná de bevalling

Al veel vrouwen hebben de voordelen ontdekt van ZwangerFit: Tijdens je zwangerschap word je begeleid in het behouden van je conditie en werk je aan je fysieke gesteldheid zodat je goed voorbereid de bevalling ingaat. Maar wist je dat je ZwangerFit ook volop kunt benutten als je een baby hebt gekregen en aan het ontzwangeren bent? Ik stelde al mijn vragen aan fysiotherapeute Leanne en schreef dit artikel, waarin je alles kunt lezen.

zwangerfit-na-de-bevalling_detail

Wat is Zwangerfit?

Leanne: Zwangerfit is een wekelijkse cursus van ongeveer een uur. Je kunt er vanaf 16 weken zwangerschap aan meedoen tot aan je bevalling en bent tegen die tijd goed voorbereid op het moment dat je baby komt. Je werkt aan fitheid, conditie, en spierkracht maar gaat ook aan de slag met houding, ademhaling, en een stukje theorie over de bevalling. Meedoen met Zwangerfit is preventief trainen en zorgen voor je lichaam en geest!

Leanne: Er wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur, klein oefenmateriaal (zoals gewichtjes of een gymbal). Meestal is er een moment om vrij te fitnessen én een groepsactiviteit waarbij bijvoorbeeld oefeningen worden gedaan op muziek. De fysiotherapeut die Zwangerfit geeft is gespecialiseerd in alles wat er gebeurt in jouw lichaam rondom de zwangerschap. Handig, als iemand je zo adviezen kan geven over hormonen, spieren, pijn en kwaaltjes!

Kun je meedoen aan Zwangerfit tijdens het ontzwangeren?

Marijke: Na je bevalling ben je niet direct weer de oude. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd die vergelijkbaar is aan het lopen van een marathon! Daarom is het belangrijk eerst ongeveer 6 weken activiteiten heel rustig op te bouwen. Daarna wil je misschien weer veel meer sporten. Maar pas op! Je lichaam is daar nog niet aan toe. Spieren en botten zijn bijvoorbeeld nog weker onder invloed van bepaalde hormonen. Wil je voorzichtig weer aan de slag met je conditie? Dan is Zwangerfit daar een goede plek voor! Het is belangrijk om te weten hoe de belastbaarheid van je lichaam verantwoord kunt opbouwen, wat mag wel en wat mag (nog) niet. Het is niet voor niets ‘ontzwangeren’. Bij Zwangerfit hoor je dus precies wat je beter wel en niet kunt doen. En welke oefeningen écht resultaat hebben voor je lijf.

Zwangerfit, Mamafit of Ontzwangerfit

Marijke: Er zijn dan praktijken die een specifieke ‘Mamafit’ of ‘Ontzwangerfit’ aanbieden.  Maar heeft de fysio bij jou in de buurt dit niet, dan kun je ook prima terecht bij Zwangerfit. Want Zwangerfit is óók voor na de bevalling! Heb je al meegedaan toen je zwanger was? Ideaal, dan zijn je conditie en spierkracht waarschijnlijk aardig op niveau gebleven. Je kunt weer verder waar je gebleven was. Enne, heb jij ook last van die vervelende ontzwangerkwaaltjes? Kun je gelijk advies vragen aan de fysio. En ook bij je mede-mama’s zul je vast herkenning vinden, mocht je dit even nodig hebben.

Leanne: “Er komen regelmatig moeders met vragen naar me toe. Bijvoorbeeld over lichamelijke klachten (rug, bekken en bekkenbodem). Het kan bijvoorbeeld zijn dat er urineverlies optreedt. Dit is soms nog een taboe, maar juist belangrijk om bespreekbaar te maken! Daarnaast krijg ik ook vragen over wanneer een eigen sport weer hervat mag worden, bijvoorbeeld hardlopen. ”

Bij Zwangerfit neem je je kindje in principe niet mee. Je moet dus misschien even oppas regelen en jezelf losrukken uit huis, maar aan de andere kant is dat ook wel weer heel fijn. Je hebt dan echt even een momentje voor jezelf! Dat kan best even lekker zijn, in het drukke leven met een baby.

Wat zijn de voordelen van Zwangerfit ten opzichte van andere fitness of sport?

Leanne: Er wordt meer rekening gehouden met de zwangerschap gerelateerde veranderingen in het lichaam. Daarnaast staat er een fysiotherapeute/bekkenfysiotherapeute op de groep waar je met gerichte vragen meteen terecht kunt. Zoals eerder genoemd is de bekkenbodem een belangrijke spiergroep om te trainen en het over te hebben. Het is daarom ook fijn en belangrijk dat vrouwen met vragen naar ons toe komen (dit hoeft niet persé in de groep maar kan ook één op één worden aangegeven).

Daarnaast komen ook andere aspecten aan bod, denk hierbij aan houding, toiletadviezen en het tillen van een kindje. Eens in de drie maanden bieden wij een theorieles aan die ingaat op alle onderwerpen rondom zwangerschap, baring en de periode na de bevalling. De zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee. Hierbij valt te denken aan: veranderingen in bloedsomloop, ademhaling, lichaamsgewicht en lichaamszwaartepunten, de belastbaarheid van spieren en gewrichten, hormonale veranderingen en energievoorziening. Dit zijn allemaal zaken waar we bij Zwangerfit speciaal aandacht voor hebben.

Cursist: “Omdat mijn rug voordat ik zwanger werd al een zwakke plek was, vond ik het een prettig idee om te sporten onder begeleiding. Zo wist ik zeker dat er niks fout zou gaan.”

Wat vind je leuk ZwangerFit-coach zijn? En hoe is het voor moeders om in een groep te sporten?

Leanne: Ik vind de doelgroep super leuk. Ik wordt er enthousiast van en het is ook waar mijn interesse ligt. Daarom blijft het keer op keer leuk om te geven. Daarnaast is er nog een belangrijk aspect: de gezelligheid! De (aanstaande) moeders merken ook regelmatig op dat er onderling leuke contacten zijn en dat vrouwen tijdens/na zwangerfit afspreken, dit is erg leuk om terug te horen.

Omdat de cursus elke week is en sommige dames een hele tijd meedraaien, kun je elkaar goed leren kennen. Maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat je zelf wil. Alle niveaus zijn welkom en oefeningen kunnen aangepast worden op je eigen wensen. De groepsgrootte is bij ons maximaal 12 en we werken de ene keer met schema’s, de andere keer in circuitvormen, of bijvoorbeeld juist met matoefeningen. Zo bieden we diversiteit aan en is de les voor iedereen op maat te maken.

Is ZwangerFIT een aanrader en waar kan ik het volgen?

Wil je ook weer werken aan je conditie, spierversterking, coördinatie en stabilisatie? Dan is Zwangerfit (of Mamafit/Ontzwangerfit) een aanrader! Zeker als je een klik hebt met je coach, is het een investering die de moeite waard is. Als je fit bent en weet hoe je om kunt gaan met bepaalde issues, zit je beter in je vel en voel je je ook zekerder als mama.

Vraag je je af waar je Zwangerfit kunt volgen bij jou in de buurt? Kijk dan eens op https://www.zwangerfit.nl/locaties . Lesdagen,- en tijden, prijzen, opzet en cursusduur kunnen per locatie verschillen.

Zwangerfit-ontzwangeren

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Leanne Schepers, fysiotherapeute bij Nederveluwe in Veenendaal. Op maandag,- en donderdagavond kun je op ieder moment instappen bij de doorlopende cursus in Veenendaal. Een abonnement kost voor 4 weken €45 (of voor 13 weken €132). 

Zwangerfit is een landelijk, geregistreerd concept dat eigendom is van organisatie YVLO.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.