om te doen

Hoe kan ik mijn kind zelfstandig leren spelen? Tips voor mama’s, baby’s, en peuters

Je bent natuurlijk dol op je kind, maar een enkele keer word je dol ván je kind. Daar is niks raars aan! Als je ook nog eens zelf aan wat dingen toe wil komen, is het erg handig als je kind heeft geleerd om zelf te spelen. Wist je dat je baby’s ook al kunt trainen in het zelfstandig spelen?

zelf-spelen-baby_ontzwangeren

Mijn eigen ervaringen met zelfstandig spel

Onze eerste baby was vanaf het begin perfectly happy als ik haar even in de box legde om te spelen. Heel handig dat ik af en toe even mijn handen vrij had, ik had het alsnog druk genoeg zullen we maar zeggen. Inmiddels is ze een peuter die soms heerlijk opgaat in haar eigen spel, maar bij tijd en wijle kan ze me behoorlijk kan claimen. Mijn tweede kindje is een totaal ander type baby. Zij is echt een gezelligheidsdier, die het liefste altijd meegenomen wordt en de hele dag op schoot wil. Ik voorzie dan ook dat zelf spelen voor haar nog een uitdaging wordt.

Je kindje veel aandacht geven is natuurlijk goed, maar ik ben ook erg voorstander van het zelf leren spelen. Daar heeft een kind uiteindelijk profijt van, want hoe fijn is het als je geleerd hebt hoe je jezelf kunt vermaken? Daar is niks zieligs aan, als je het mij vraagt. Ook als ouders heb je er jaren profijt van. So let’s do this! Hier enkele tips die je kindje (en jou) gaan helpen.

Een baby leren zelfstandig te spelen

Vooropgesteld: Baby’s zijn supersociale wezens, die veel contact en aanraking van hun verzorgers nodig hebben. Dat hoort erbij! Leg baby’s dan ook zeker niet te vaak/te lang weg en vergeet ook niet te genieten van deze ‘knuffelfase’)

 • Zet een box neer. Dit is een veilig eigen plekje voor baby’s waarin ze hun eigen terrein kunnen verkennen.
 • Voorzie de box van leuk speelgoed. Denk aan een mobile, boekje, of rammelend speeltje dat je aan de boxrand vast kan maken. Je baby kan hier al snel tegenaan meppen! Na een poosje volgen dan het vastpakken, in het mondje stoppen, en schudden of knisperen.
 • Een spiegel voor in de box is ook erg leuk, dit geeft je baby het gevoel dat hij niet alleen is en dat er beweging om hem heen is.
 • Leg niet teveel speelgoed tegelijk in de box, houd het bij één of twee speelgoedjes. Op die manier raakt je kindje niet overprikkeld en nodig je hem uit dat wat er ligt uitgebreid te onderzoeken.
 • Vind je kindje het niet leuk in de box (bijvoorbeeld omdat het in een fase van verlatingsangst zit)? Begin dan met het voorlezen van een boekje terwijl jij naast de box zit. Ga vervolgens verder met het zingen van liedjes terwijl je rondloopt in de buurt van de box. Zo hoort en ziet je kindje je, terwijl je steeds meer oefent met afstand.
 • Neem je werkzaamheden mee naar een plek dicht bij de baby (…of andersom, afhankelijk van de klus die je moet doen). Lees eventueel deze praktische tips voor moeders.
 • Heel belangrijk: Begin met je baby kort weg te leggen! Begin met een paar minuten en bouw het alleen spelen vervolgens langzaam op.

Tips voor grotere kinderen om zichzelf te leren vermaken

Dreumesen en peuters houden ervan om vaker zónder papa en mama op ontdekkingstocht te gaan. Toch zoeken ze soms veel bevestiging of aandacht. Het is goed om je kind regelmatig zelf te laten spelen, omdat eigen spel stimuleert tot zelfstandigheid en het gebruiken van de fantasie.

Hier enkele handigheidjes die helpen om het eigen spel leuk en interessant te houden.

 • Ontdek wat je kind echt leuk vindt, dan kan hij/zij er het langste mee spelen. Houdt je kind het meeste van kleine poppetjes, of groot speelgoed? Houdt het van poppenspel, puzzelen, buiten spelen, of van bouwen? Denk bijvoorbeeld aan het speelgoed waar het bij de oppas meteen naartoe loopt, of het soort weetjes dat je kind je vertelt. Ook interessant is het om je kind eens naast de leerstijlen van Kolb te houden. Is je kind op een doener, denker, dromer of beslisser?
 • Zorg voor spannend speelgoed door elke keer iets anders neer te zetten. Haal eens iets anders van de zolder tevoorschijn of neem een abonnement op de speelotheek.
 • Een duidelijk eigen -en interessant- speelterrein is meestal een uitnodiging tot spelen.
 • Grijp niet te snel in. Doe niets als je kind ‘verkeerd’ met bepaald speelgoed speelt of troep maakt. Dit hoort bij het zelfstandig spelen, opruimen komt straks wel weer! Als je je kind steeds onderbreekt krijgt het minder de kans om zelf te spelen. Zorg trouwens van te voren wel dat de echt gevaarlijke of stoute dingen uit de weg zijn.
 • Blijf in het zicht van je kind, de meeste kinderen vinden het niet leuk als je te lang ver weg gaat.
 • Ook nu geldt weer de tip: Bouw de duur van het zelf spelen rustig op. Benoem dat je nu verwacht dat je kind zelf gaat spelen. Gebruik eventueel een time-timer zodat de tijdsafbakening duidelijk is.
 • Benoem wanneer de tijd voorbij is. Geef een complimentje (‘Wat heb je leuk zelf gespeeld, goed gedaan!’) en beloon je kind door nu iets samen te doen. Is je kind nog steeds leuk aan het spelen? Speel dan gerust nog even samen of maak een leuk spel van het samen opruimen (zet bijvoorbeeld een grappig liedje op, zoals ‘Opruimen’ van Dirk Scheele).

Vindt jouw kindje het leuk om zelfstandig te spelen, of juist helemaal niet? Heb je iets aan deze tips, of heb je nog andere handige suggesties? Laat het hieronder even weten!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.