om te doen

Hoe maak je je kraamweek tot een succes?

Gefeliciteerd, je bent moeder geworden! Na maandenlang wachten is je kindje er eindelijk. Nu lig je in je kraambed, en vliegen er misschien wel honderden emoties en vragen door je heen. Geen tijd om bij te komen, je bent honderd procent mama en begint ook direct met ontzwangeren. Hoe maak je je kraamweek tot een zo fijn mogelijke ervaring, die jou en je gezinnetje een vliegende start geeft?

moeder-kraambed_-mama-ontzwangert

Laat je helpen

In deze kraamweek sta je er gelukkig niet alleen voor. Al snel na je bevalling is er een kraamhulp aan je toegewezen die je komt helpen met de zorg voor je baby, je huishouden, en jawel: jezelf. Misschien heb je al een geweldig exemplaar getroffen. Het kan ook nog aftasten zijn, zo’n vreemd iemand in je huis. Heel belangrijk is in elk geval dat het klikt! Wees niet bang om het aan te geven, als dat niet zo is. Twijfel je over je kraamhulp? Bedenk dan eens samen met je partner wat jullie eigenlijk verwacht hadden van de kraamzorg. Welke van haar taken vinden jullie het belangrijkste? Voer eens een goed gesprek en bespreek deze verwachtingen met je kraamverzorgster. Dan ben je er het snelste achter of het nog wat kan worden! Een goede kraamverzorgster is een rots in de branding; Zij kan al je vragen over je baby beantwoorden, of je doorverwijzen naar andere hulptroepen die je wellicht nodig hebt. (Hoe doen ze dat trouwens in andere landen, waar kraamzorg niet gebruikelijk is?!)

Ook familie en vrienden kunnen je in deze week uitstekend helpen. Vraag ze een pan eten mee te nemen als ze op kraambezoek komen, op de baby te passen zodat jij kunt douchen. Enne… wedden dat je moeder het helemaal niet erg vindt om even een stofzuiger door het huis heen te halen terwijl jij aan het voeden bent? Houdt de kraamverzorgster ook weer tijd over, voor nuttige taken.

Zet jezelf op de eerste plek

Het kan verleidelijk zijn om de baby vanaf de geboorte continu op de eerste plaats te zetten. Logisch ook, want je wil graag een goede moeder zijn. Maar de kraamweek draait niet alleen om je baby, maar ook om jóu! De kraamverzorgster zal dit direct beamen. Ook je partner heeft hopelijk oog voor de enorme prestatie die jij hebt neergezet en hoe het met je gaat. Maar uiteindelijk moet ook bij jou de knop om: Goed zorgen voor je baby, betekent in de eerste plaats goed zorgen voor jezelf. moet je rustig kunnen douchen, normaal kunnen aankleden, of rustig een boterham kunnen eten. Een liedje kunnen luisteren, schrijven in je dagboek, een kopje thee drinken of op een bankje zitten in de zon zijn zomaar wat prettige dingen, waar je met een baby misschien wel het gevoel bij hebt dat je daar nóóit meer aan toe komt.

Zorg dus dat je hulptroepen klaar hebt staan die je hierbij kunnen helpen, óf laat je baby heel even liggen. Je baby krijgt echt niet meteen een trauma, als je hem vier minuten langer laat huilen.

Verwacht niet teveel tegelijk

Aan het begin van je kraamweek vraag je je misschien af hoe je al die verschillende zorgtaken ooit in de vingers zult krijgen. Van een petieterig rompertje aantrekken, tot het ontwikkelen van een behapbaar slaap-drink-speelritme; je gaat het vanzelf leren. Oefening baart zeker kunst! Maar verwacht niet dat je alles al binnen een week al alles kunt of weet. Het is les nummer 1 tegen teveel perfectionisme!

Vraag je kraamverzorgster, verloskundige, lactatiekundige, moeder of vriendin met kinderen om raad als het nodig is. Google desnoods om wat inspiratie op te doen, maar trek in alle gevallen je eigen plan. Het is heel belangrijk dat je naar je eigen gevoel luistert. Dat overigens iets anders is dan luisteren naar je eigen paniek…

Sta stil, kijk en luister

Neem eens de tijd om stil te staan bij het wonder dat uit je buik is gekomen. Jij hebt een geweldige klus geklaard en daar mag je trots op zijn! Laat de gevoelens toe die bij je opkomen als je hierover nadenkt. Kraamtranen, enorme blijdschap, maar ook moeilijke gevoelens kunnen naar boven komen. Bijvoorbeeld als het gevoel hebt dat je afscheid moet nemen van je zwangerschap of oude leven, of je je uitgeput voelt en onzeker over je rol als moeder. Dat is niet leuk om te voelen, maar het hoort er echt bij! Wegstoppen doet de boel geen goed en zorgt ook dat je niet tijdig aan de bel trekt als je gevoelens niet meer ‘normaal’ zijn. Als je hulp nodig hebt of bijvoorbeeld een postpartum depressie ontwikkelt.

Om je kraamweek tot een succes te maken, is het ook erg belangrijk dat je goed kijkt naar je kindje. Wat voor karakter heeft het? Is het druk of rustig? Houdt het van visite en drukte, van rust, of van knuffelen? Drinkt ze makkelijk of wordt ze snel driftig? Wat gebeurt er als ze boos wordt? Door je baby van een afstandje te observeren, weet je sneller wat ze nodig heeft. Het gevoel hebben dat je je baby steeds beter leert kennen, voorkomt frustraties aan beide kanten.

Je drukke en intense kraamweek positief beleven

Het hebben van een fijne kraamweek staat of valt met de mensen om je heen. Het hangt af van hoe je bevalling is verlopen, of je baby het naar z’n zin heeft op de wereld, en je hormonengekte.

Uiteindelijk draait het allemaal om het vinden van een nieuwe balans in jullie kersverse gezin. En dat kost tijd. Gun jezelf die dus ook! Je hoeft niet alles vanaf het begin perfect te kunnen. Het geeft niet als je huis een zooi is. Of als je de kraamvisite afzegt, omdat het even geen goede timing is. Het belangrijkste is dat je leert om ook in deze nieuwe rol momenten voor jezelf te nemen. Vanuit die rust zul je ook meer ruimte hebben om te ontdekken wat jullie kindje nodig heeft. Investeren in deze punten maakt dat je een fijnere kraamweek zult hebben, die je ook op lange termijn een boel oplevert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.