Mama zoekt uit

Ontzwangeren en seks- Hoe is het met jouw libido na de bevalling?

Vrijen na de geboorte van je kindje, het is en blijft spannend. Je vraagt je misschien af of de boel al genoeg hersteld is en of het pijn zal doen. Tijdens het ontzwangeren voel je je soms nog niet helemaal de oude en natuurlijk heeft dat heeft zo z’n weerslag op je liefdesleven! Vandaag deel ik met jullie mijn ervaringen op het gebied van seks tijdens de eerste ontzwanger-maanden, en zoek ik uit welke invloed het moederschap heeft op seks. 

seks na de bevalling, ontzwangeren en vrijen

Ik wil niet alleen maar moeder zijn, ik wil passie!

– 2 maanden na de bevalling

De eerste keer dat we iets deden wat leek op seks, was toen onze baby 8 weken oud was. Ik snakte ernaar om me heel even iets anders te voelen dan slechts ‘moeder.’ We lagen dus een beetje onhandig bij elkaar. Ik merkte dat ik stiekem meer wilde dan ik durfde. In mijn hoofd verlangde ik naar een filmisch meeslepend en passievol moment; in mijn lijf was ik er niet zo zeker van dat het überhaupt zou lukken. Zou het geen pijn doen of gewoon helemaal niet fijn voelen? Uiteindelijk hadden we een fijn moment samen, maar wennen was het wel. Na je bevalling ben je toch altijd een beetje bang dat het niet meer lukt down under. Gelukkig helen eventuele hechtingen meestal snel, hoewel je onderkantje nog wel een tijd lang gevoelig kan blijven.

Blijf van me af!

– 3,5 maand ontzwangerend

Sindsdien zijn we natuurlijk al vaker in actie gekomen, waarvan een aantal momentjes wel een succes waren, maar een aantal zeker niet. Wat dacht je van deze anekdote, die ik heb opgeschreven heb rond 3,5 maand ontzwangeren?

Hij wil niks raars, die man van me. Gewoon een beetje tijd en aandacht, en een snufje passie onder de dekens. Toch bekruipt me sterk het gevoel: Ik wil dit niet. Terwijl hij tegen me aanligt, lig ik te luisteren of de kinderen al wakker worden. Hij streelt me, en ik moet mijn best doen om hem niet weg te duwen. Ik denk: ‘Ga toch weg met al dat gerommel aan mijn lijf!’ Als hij in mijn oor ademt, kan ik alleen maar denken aan de ziektekiemen die hij mogelijk in mijn oor blaast en hoop ik vurig dat ik geen oorontsteking oploop… “

Als het zo teruglees, bekruipen me gevoelens van schaamte én van hilariteit. Dacht ik dit serieus?! Je begrijpt vast wel dat er die keer niet veel van kwam… Het blijft wel een puntje hoor, de mentale ruimte die je nodig hebt om te kunnen genieten van seks. In de zorg-modus waarin je als nieuwbakken moeder staat, is minder ruimte voor andere dingen. Wil je dat wel, dan zal je daar soms echt even moeite voor moeten doen. Goede voorwaarden scheppen waardoor je wél aandacht hebt voor je partner is cruciaal.

Behapbare feiten over seks na de bevalling

Als ik de verloskundige mag geloven heeft iets minder dan de helft van de stellen in haar praktijk  binnen 6 á 7 weken weer seks. Dat betekent dat meer dan de helft van de paren er langer mee wacht. Hóe lang dan, vraag je je misschien af. Volgens (ietwat gedateerd) onderzoek bedrijft het grootste deel de liefde ongeveer drie maanden na de geboorte. Er zijn uiteraard ook mensen bij wie het nog langer duurt, zij duiken bijvoorbeeld pas een jaar na dato weer samen het bed in (en dan niet om te slapen natuurlijk 😉). Deze cijfers hangen natuurlijk ook af van je definitie van seks. Technisch gezien hoort een lekker potje zoenen daar namelijk ook bij. Ik wil maar zeggen: Het verschilt enorm wanneer je weer aan vrijen toe bent.

Een pijnlijke vagina en hormonen na de bevalling

De meeste vrouwen geven aan dat het vrijen in het begin nog pijnlijk kan zijn en wennen is. Vooral na een knip hebt gehad kan je perineum nog een tijd zeer blijven doen. Klein ongemakje? Prima. Doet het echt pijn? Niet onderschatten. Er kan een lichamelijke oorzaak zijn, maar je kunt uiteindelijk ook zo bang worden voor mogelijke pijn, dat je blokkeert en seks steeds lastiger wordt.

Verder moet je er even rekening mee houden dat je vagina iets droger kan aanvoelen, waardoor het aan te raden is een goed glijmiddel te gebruiken. Dit komt door een lager oestrogeenniveau. En wist je dat je, ook als vrouw, te maken hebt met testosteron? Als je testosteronwaarden lager zijn, heb je minder zin in seks. Onder andere als je borstvoeding geeft (en dus meer oxytocine aanmaakt), dan daalt het testosteronniveau. Ook ben je minder vruchtbaar als je volledig borstvoeding geeft (let op: Je kunt dus nog steeds zwanger worden!), waardoor het mij opzich wel logisch lijkt dat je minder zin hebt om je partner te bespringen.

Psychische en mentale drempels om te vrijen: Wennen hoort erbij

Naast bovenstaande aanwijzingen voor een verminderd libido na de bevalling, spelen er ook vaak mentale en psychische redenen mee: Angst voor pijn, je gevoel over je veranderde lichaam, of een baby die elk moment kan gaan huilen. Je snakt naar een beetje me-time. Of je hebt het gevoel dat er geen knuffels meer over zijn voor je partner, omdat je al de hele dag een baby gepamperd hebt.

Geen enkele moeder zal ontkennen dat seks na de bevalling best even spannend kan zijn. En dat je er soms weinig ruimte voor hebt in je hoofd. Het is heel verschillend hoe lang dat gevoel duurt, en wat je ermee doet. Probeer er in elk geval niet te gespannen mee om te gaan. En hulp te zoeken als het echt niet lukt! Plan tijdig een portie aandacht voor elkaar (zónder baby), regel desnoods een oppas. Vergeet niet dat je er niet alleen je partner plezier mee doet, maar jezelf uiteindelijk ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.