om te doen

Kieskeurig in het kiezen van kraamcadeaus: tips and tricks

Iedereen met een baby kent het: Wanneer je baby (eindelijk!) geboren is, kan ‘het publiek’ niet wachten om de kleine te zien! In de kraamweek word je soms letterlijk bedolven onder de cadeautjes! Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat moet je doen als je dingen krijgt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Of die je misschien niet eens mooi vindt? En hoe kies je eigenlijk een goed kraamcadeau?

Festive background with a small gift

Kraamcadeaus aan het toeval overlaten of niet?

Toen mijn oudste net geboren was, kreeg ook ik de leukste kraamcadeaus. Wat een verrassing als mensen hun best hebben gedaan op een leuk cadeautje! Toch kreeg ik ook wel eens iets dat ik niet leuk vond. Een kleur die mijn dochtertje bijvoorbeeld echt niet stond. Of het zoveelste -weliswaar schattige- kledingstuk in maat 68. Ze zou elke dag een ander setje aangekund hebben, terwijl ik van andere maten juist bijna niets kreeg en zelf bij moest kopen.

Je kunt het krijgen van kraamcadeautjes natuurlijk aan het ‘toeval’ over laten. Het is sowieso al hartstikke leuk dat je iets krijgt, dus moet je dan ook nog eisen stellen? Ik denk dat veel ouders daar moeite mee hebben. Maar als je erover nadenkt, is het helemaal niet zo gek om je wensen kenbaar te maken. Jij weet tenslotte als geen ander wat je al gekregen/gekocht hebt. En wat je smaak is natuurlijk!

Een kraamcadeau-lijstje

Aangezien mijn man en ik op dat moment niet zwommen in het geld, hadden wij een verlanglijstje gemaakt voor de baby. Je kunt dit bijvoorbeeld doen op lijstje.nl of de site van prenatal, en de link op een briefje bij het geboortekaartje stoppen. Of gewoon appen of mailen, als iemand erom vraagt. Wat bleek? De visite waardeerde het lijstje enorm! Ze hoefden niet ellenlang na te denken over het juiste cadeau. En sommigen besloten alsnog creatief te zijn, en zelf iets uit te kiezen. Allemaal prima; Wij kregen een heel aantal cadeaus waar we vandaag de dag nog steeds plezier van hebben.

Tips voor het kiezen van een goed kraamcadeau

Het is natuurlijk ideaal als de kraamvisite cadeaus zelf goed weet te kiezen. Daarom hier een aantal (tijdloze) tips voor het uitzoeken van een cadeau:

  • Denk eens aan het interieur van de kersverse ouders. Wat is hun smaak? Kun je dit vertalen naar een bepaalde stijl van kleertjes, accessoires, of hobby’s?
  • Ga voor een origineel cadeau: Iets dat een ander niet snel zal geven, bijvoorbeeld omdat het handgemaakt is of moeilijk te verkrijgen.
  • Als je zelf al kinderen hebt, heb je een schat aan eigen ervaring. Gebruik deze bij het kiezen van een cadeautje! Dat besteksetje dat jouw kinderen zo snel konden vasthouden of overslagrompers omdat die de eerste weken zo fijn zijn; De nieuwe mama’s en papa’s moeten dit nog ontdekken, en zullen blij zijn met jouw tips (wanneer je ze er niet mee om de oren slaat, natuurlijk… ;-P)
  • Kun je moeilijk kiezen tussen al die superschattige babydingetjes? Dan kun je natuurlijk ook twee cadeautjes kopen voor op kraamvisite. Geen geld voor? Laat de ouders dan kiezen welk cadeautje zij het állerliefste willen hebben. Mijn ervaring is dat ouders stiekem wel een voorkeur hebben. Zo voorkom je gelijk dat je romper nummer 101 geeft;
  • Ga voor een cadeaubon. Het lijkt misschien wat simpel, maar de meeste ouders zijn er blij mee dat ze iets kunnen uitkiezen dat ze ultraleuk vinden!
  • Geef het bonnetje eventueel bij het cadeau. Op die manier hoeven ouders niet te zeggen dat ze een cadeau niks vinden, maar kunnen ze het gewoon omruilen voor iets anders.

Help! ik heb een stom kraamcadeau gekregen…

Tot slot: Krijg je een cadeautje dat absoluut niet je smaak is? Leg de kleertjes, knuffels, of speelgoed die je leuk vindt meteen in de kast. Vind je iets niet leuk? Houd het netjes en leg het apart. Wie weet kun je hier iemand anders nog eens blij mee maken (let wel op tip nummer 1…) Twijfel je nog, omdat je misschien meer van hetzelfde gaat krijgen? Bewaar het dan even apart, tot je beter weet of je het wel of niet gaat gebruiken. Soms valt een maat anders, slaat het weer om, of krijg je van niemand een knuffelbeest (terwijl je er tien verwacht had).

Geniet van het feit dat je verwend wordt omdat je moeder bent geworden. Wees blij dat mensen met je meeleven in deze tijd! En omdat mensen de tijd nemen iets uit te zoeken voor jouw kindje, zelfs als ze de plank enorm mis hebben geslagen in het cadeautje. Bedenk je in de kraamtijd bovenal: Het gaat niet om de geschenken, maar om het cadeau dat in je armen ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.