Inspiratie

Papa ontzwangert- Een ode aan vaders

Zondag was het vaderdag. Een mooie dag om stil te staan bij de plek die papa inneemt tijdens het ontzwangeren! Jij bent degene die je kindje fysiek heeft gedragen, maar je partner heeft natuurlijk ook een belangrijk aandeel in de verzorging en opvoeding van jullie baby.

Verschillende soorten vaders

Er zijn vaders in alle soorten en maten. Waar de ene vader zijn hand er niet voor omdraait, krijgt de ander gelijk kotsneigingen bij het verschonen van een poepluier. De ene vader neemt zijn kroost van jongs af aan mee naar een voetbalwedstrijd of festival, de ander vindt het thuis al druk genoeg. Structuur en overzicht zijn sleutelwoorden voor de ene vader, terwijl de andere vader het prima vindt om te midden van een ontplofte bende voor zijn kid(s) te zorgen. Neem het van me aan; de verschillen tussen vaders kunnen levensgroot zijn.

Meestal is de manier waarop je man voor jullie kind zorgt verschillend van jouw aanpak. En dat is ook niet zo vreemd, want waarschijnlijk zijn jullie ook in je relatie op een aantal fronten tegenpolen. Verreweg de meeste stellen hebben namelijk naast gemeenschappelijke dingen, ook een aantal grote verschillen.

Schoonmaak,- en controlefreaks

Het is logisch dat dat soms ook voor wrijving kan zorgen. En laten we eerlijk zijn: Wij dames houden ervan als de dingen op onze manier gebeuren. (Mannen misschien ook hoor, maar daar gaat dit stukje vandaag niet over 😉) Bijvoorbeeld als je wil dat je partner de was doet. Maar dan wel volgens jouw wasregime. De juiste kledingstukken bij elkaar geselecteerd en uiteraard op de goede temperatuur. Oja, en snel een beetje. Natuurlijk zijn richtlijnen, bijvoorbeeld over de was, soms heel nuttig. Je voorkomt er een gekrompen of compleet rozegekleurde was mee. Het kan voor een man soms wel moeilijk (lees: onmogelijk) om de dingen op dezelfde manier te doen als jij. Logisch, want hij is geen kloon van jou. Hij doet taken graag op zijn eigen manier. Dat betekent misschien dat dat de hoekjes van de vloer niet stofvrij zijn. Maar aan de andere kant: Hij is wel sneller klaar én heeft meer tijd om andere dingen te doen. Kortom: Je partner heeft weer andere kwaliteiten dan jij.

De taken van een vader

Terug naar het vaderschap. Ik deed even navraag bij mijn man, en die zei:

Volgens mij is de belangrijkste taak van een vader dat je een stabiele factor bent. Voor je kindje én je vrouw.”

Het is belangrijk dat je partner er voor je baby is. En hij zorgt voor hem of haar op geheel eigen wijze. Daarin brengt hij unieke dingen mee, die jij niet (of veel minder) in je hebt. Jullie vullen elkaar daarin prachtig aan! Want hoe verschillend jullie ook zijn, de liefde voor jullie kindje bindt samen. Een man hoort er ook voor jóu te zijn. En nee, misschien niet altijd hoe jij dat zou willen. Maar als je man je op zijn manier ondersteunt, worden jullie daar beide beter van. En wat is er voor een kind nou fijner, dan ouders die een mooie en opbouwende relatie met elkaar hebben?

Ik hoef jullie niet te vertellen, dat het ouderschap een behoorlijke uitdaging is. En dat jullie relatie niet altijd rozegeur en maneschijn is. Ooit werden jullie verliefd en besloten jullie met elkaar verder te gaan. Samen keken jullie verwachtingsvol uit naar jullie kindje. Doorstonden hoogte,- en dieptepunten tijdens zwangerschap en bevalling. En nu de kleine er is, is je leven vol nieuwe uitdagingen. Hormoonschommelingen en irritante kwaaltjes. Moeheid en niet begrijpen wat je baby wil. Soms juist de énige lijken die hem begrijpt. Of tevreden kan stellen. Je leven weer op orde krijgen en balans zien te vinden. En bij elkaar opgeteld, is dat soms gewoon bloedjeveel.

Papa ontzwangert

In dit alles, staat je man aan jouw zijde. Eerlijk is eerlijk: Hij wordt soms gek van je. Je bent nou eenmaal jezelf soms niet, ontzwangerend en onder invloed van al die hormonen. Toch brengt hij je zakdoekjes. Vist uitgevallen haar uit het doucheputje. Haalt je lievelingseten in huis. Schommelt baby’s eindeloos rond, en zet zware kliko’s vol giftig dampende luiers aan de weg. Hij doet al deze dingen, of sommige ervan. Vaak doet hij nog meer.
Maar hij doet het op zíjn manier. Dát is ‘papa ontzwangert.’ Wat is hij toch onbetaalbaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.