om te doen

Tien tips voor vermoeide moeders (die toch nog iets willen doen)

Omdat je als moeder nogal moe kunt zijn, kom je regelmatig simpelweg niet aan alles toe dat je zou willen doen. En dat levert stress op, omdat je bepaalde verplichtingen hebt en ook privé aan wat dingen toe wil komen. Tenminste, dat is bij mij het geval! Hoe zorg je nou dat je in je huishouden en gezinsleven toch nog wat gedaan krijgt? Dit zijn mijn ervaringen.

1. Maak keuzes

Accepteer dat je weinig kan doen op een dag. Je hebt een baby, een huishouden, misschien werk je. Dat betekent dat je prioriteiten moet stellen! Persoonlijk vind ik dat qualitytime momenten met je baby voor gaan. Je kan ze niet altijd plannen, maar vaak weet je wanneer je kindje blij en actief is (bijvoorbeeld na een dosis melk). Kindje tevreden en ook jij wordt er vrolijk van. Vervolgens kun je je baby wegleggen en even iets voor jezelf doen.

Wat betreft het huishouden of andere klussen: Maak ook daar keuzes in. Mij heeft het erg geholpen door ’s ochtends één ding te bedenken dat ik die dag echt wil doen. Dat is mijn streven en we zien wel of ik dan nog tijd overhoud voor andere dingen. Op deze manier voorkom je dat je steeds het gevoel hebt dat je nog niet genoeg gedaan hebt. Zeker als jij of je baby een off-day heeft. Je benadert het positief want hé, je hebt alles wat je wilde afgekregen!

2. Verdeel de dag in blokken

Als je bijvoorbeeld weet dat je kindje in de middag slaapt, deel de dag dan in blokken. Je kunt dan ’s morgens iets doen, ’s middags, en eventueel ’s avonds. Op die manier voelt de dag minder lang en onoverzichtelijk. Na ieder ‘gelukt’ dagdeel kun jij jezelf een schouderklopje geven! En als het even lastig gaat, voelt het als nieuwe ronden, nieuwe kansen.

3. Zorg voor mobiliteit

Van alleen maar thuiszitten wordt (bijna) geen enkele moeder gelukkig. Natuurlijk vergt het enige voorbereiding om met je koter(s) op pad te gaan, maar als je ervan houdt om een frisse neus te halen of een boodschap te doen moet je zeker investeren in mobiliteit. Niet iedereen heeft de beschikking over een eigen auto. Er zijn gelukkig genoeg andere oplossingen te bedenken. Leen of koop een draagdoek of duowagen, een (electrische) bakfiets of een fietskar. Je kleine baby kan zo gewoon mee op stap.
Ik woon bijvoorbeeld te ver van de winkels om erheen te kunnen lopen. Met mijn fietskar, die ik kan ombouwen tot een soort duowagen, kan ik toch wat boodschapjes doen.

baby fietskar mobiliteit moeder bewegingsvrijheid

4. Wissel af

Zeker voor de extra moeie moeders onder ons, of voor mama’s van baby’s die snel overprikkeld zijn: Ga er niet elke dag op uit met je kindje. Wissel af en blijf bijvoorbeeld de dag nadat je weg bent geweest weer lekker thuis. Zo voorkom je dat jij óf je baby oververmoeid raken.

5. Weekmenu’s/boodschappen/thuisbezorgen

Geen fut meer voor boodschappen doen? Er zijn steeds meer supermarkten die een thuisbezorg of afhaalservice aanbieden. Ideaal voor jonge ouders toch? Wat ook kan helpen: Maak een weekmenu en schrijf alles wat je nodig hebt op een lijstje, zodat je met één keer in de week boodschappen doen bijna alles in huis haalt.

6. Houd je huis bij

Als je zorgt dat je huis geen totale bende wordt, is je huis ook weer sneller aan kant als het nodig is. Bijhouden is de crux! Vaak lijkt een rommelig huis erger dan het is, en kun je het met enkele simpele stappen weer redelijk toonbaar krijgen. Lees ook het artikel over opruimtips voor moeders.

7. Werk vooruit

Als mama van twee kan ik meepraten over hoe druk je het soms hebt. Een belangrijke sfeermaker (of breker) hierin is voor mij of ik de energie kan vinden om vooruit te werken. De middagen zijn hier bijvoorbeeld vaak druk. Als ik niet oppas hebben baby en dreumes tegelijk enorme honger. Daarom dek ik van te voren vast de tafel en zet ik melk in een fles klaar (natuurlijk kan ze uit een beker drinken, dat doen we nu alleen even niet). Ik zet de kinderstoel precies zo neer dat mijn oudste er zelf op kan klimmen.
Zodra ik het eerste geluid uit de babykamer hoor smeer ik een klieder-proof broodje voor de oudste (kaas, worst of bijvoorbeeld hummus). Daarna loop ik naar boven, haal de baby en begin met voeden. Mijn oudste kan zelf beginnen met lunchen terwijl ik haar coach om het zelf te doen. Ik werk ook vooruit door de hond vast uit te laten als de kinderen nog slapen. Vanochtend deed ik dit zelfs al om 6 uur! Ik was toch al wakker na het voeden… Daarna kroop ik nog een halfuurtje in bed.

Overigens kun je ook vooruit werken op andere manieren, zoals door ’s avonds je kleding uit te zoeken voor de volgende dag (misschien eindig je dan een dag niét in je huispak… 😉) of door een paar uur eerder je luiertas in te pakken, zodat je niets vergeet als je weg moet tijdens het spitsuur op je dag.

8. Je wekker (iets) eerder zetten

Dit is er één voor de echte die-hards: Als je een halfuurtje slaap kunt missen, zet je wekker dan een halfuurtje eerder. Doe muisstil en geniet van de ochtendrust in huis met een kop thee op de bank. Pak vast dat ene klusje beet dat handiger is zonder kinderen erbij. Of benut deze tijd om stap 7 te perfectioneren. You can do it!

9. Leer je kind zichzelf te vermaken

Veel kinderen vinden dit moeilijk, maar de meeste kinderen kunnen wel leren om af en toe zelf te spelen. Zelfs baby’s! Tips om je kind hierin te helpen, vind je binnenkort op deze blog.

Mocht jou kind echt een gezelschapsdier zijn, dan kun je dit ook benutten. Spreek bijvoorbeeld met een andere moeder af dat jullie elke week een dagdeel op elkaars kind passen. Je slaat twee vliegen in één klap, want je eigen kind vermaakt zich beduidend beter met een speelkameraadje terwijl de ene mama oppast en de ander de handen even vrij heeft. Ben je bang voor conflicten? Niet nodig! Ruziemaken is erg nuttig voor de sociale vaardigheden van kids. Als je je er niet mee bemoeit, leren ze het zelf op te lossen. Dus stop je oren dicht en kijk vanaf een afstandje mee met je kop thee in de hand.

10. Vraag om hulp

Tot slot wellicht een inkoppertje maar o zo belangrijk: Vraag om hulp. Of het nou je (schoon)ouders zijn, je buurvrouw, of een vriendin. Al is het maar voor twee uurtjes. Kun jij even echt ontspannen of het huis in tornadotempo schoonpoetsen. Het is misschien lastig om te vragen, maar vaak vinden mensen in je omgeving het helemaal niet erg om jou uit de brand te helpen. Hoe vaak hebben mensen al tegen je gezegd ‘Als ik iets voor je kan doen…’ Een goede reden dus om daarop terug te komen!

Een gedachte over “Tien tips voor vermoeide moeders (die toch nog iets willen doen)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.