om te doen

Review: Cursus Babymassage

Een tijdje geleden deed ik mee aan een cursus babymassage. Ik volgde deze workshop bij Leonieke Bos, maar het artikel is ook nuttig om te lezen als je meer wil weten over shantala babymassage in het algemeen. 

De cursus

Met 7 moeders (en één keer een vader, hoera!) en bijbehorende baby’s komn we drie keer bij elkaar om de fijne kneepjes van babymassage te lerenDe cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van anderhalf uur. Qua timing is dat prima: Zo is er genoeg tijd om een deel van de massagetechnieken aan te leren, maar ook om allerlei andere relevante babyzaken te bespreken. Leonieke weet veel van baby’s af, dus kan heel wat vertellen over ‘babytaal’ en praktische tips geven. Ik merk dat de moeders dit gezellig en waardevol vinden. Doordat het masseren een rustige en ontspannen mindset van je vraagt, ontstaat er al snel rust en openheid in de groep. Dat merk je terug in de gesprekken die je hebt!

DSC_4841--web

Rust

Die rust was dan ook één van de dingen die mij het meest opviel aan de cursus. Het leven als mama van een baby is vaak behoorlijk hectisch. Zeker als je die eerste maanden ergens op tijd moet zijn, levert dat meestal de nodige stress op. Niet nodig! Want Leonieke heeft ruim de tijd en rust is essentieel als je je baby lekker wil masseren. Daarnaast gaan de baby’s steeds voor: Ze mogen gevoed worden of gaan slapen wanneer zíj het willen. Het is fijn dat je je kindje zo kan geven wat het nodig heeft, omdat het leven met een baby nou eenmaal niet altijd (lees: nooit ;-P) te plannen is.

De oefeningen

Elke bijeenkomst leer je andere lichaamsgebieden te masseren. Je begint bij de beentjes (dit vinden bijna alle baby’s leuk) en eindigt bijvoorbeeld met masseren op de rug een gezichtsmassage (dit vinden sommige baby’s spannend). De oefeningen staan duidelijk beschreven in een mapje dat we meekregen. Best handig, als je geheugen af en toe een zeef is…
Daarnaast zijn er speciale massagetechnieken tegen buikkrampjes, oefeningen voor ontspannen bewegen met je baby, en leer je hoe je je kindje het beste kan tillen. Sommige onderwerpen waren voor mij al bekend terrein. Toch heb ik nieuwe dingen geleerd. En het leuke van zoveel verschillende dingen bespreken, is dat ieder er wel weer iets uithaalt dat van toepassing is.

babymassage-3

Praktisch

Een cursus babymassage is geschikt voor moeders en vaders met een baby van 6 weken tot 9 maanden oud. Baby’s die erg gespannen zijn, darmkrampjes hebben, of veel huilen kunnen baat hebben bij het masseren. Het masseren (op de cursus of thuis) zorgt voor ontspanningshormonen (oxytocine) en doet het stressniveau dalen. De aandacht en aanraking zorgen voor een moment van intensieve positieve aandacht voor je kindje.

Shan-wat?

Van te voren was ik bang dat in de cursus veel Oosterse filosofieën terug zouden komen. Ik ben daar niet zo van. Omdat het mij wel heel leuk leek om even wat qualitytime met mijn jongste door te brengen en iets nieuws te leren, besloot ik er open-minded in te gaan.
Inmiddels kennen jullie mij een beetje en weten jullie dat ik graag dingen uitzoek. Wat betreft naam Shantala: Die is gegeven door een Franse arts, Frederick Leboyer. Hij zag een Indiase moeder (met de naam Shantale) haar baby masseren en ontdekte dat veel Indiase moeders dit doen. Vervolgens heeft hij massagetechnieken onderzocht en getest, wat resulteerde in de methode zoals je die vandaag de dag kunt leren. Er is dus weinig zweverigs aan (hoewel dat misschien ook ligt aan de trainer waarbij je de cursus volgt). Daarnaast doet het masseren van de voet mij denken aan voetreflexologie, waar ik persoonlijk niet in geloof. Maargoed, daar kan iedereen voor zichzelf een keuze in maken natuurlijk. Een minpuntje aan de cursus vond ik dat deze uit drie sessies bestond: Wellicht handig voor de agenda, maar om je alles eigen te maken op zo’n manier dat je het je thuis allemaal herinnert, vond ik het net te kort. Gelukkig kan ik één en ander nog checken in mijn hand-outs!

Is het een aanrader? Mijn conclusie

Al met al vind ik de cursus een aanrader. Je leert nieuwe dingen over je baby en hebt een gezellige tijd samen met andere moeders, waar je leuke contacten uit kunt opdoen. Daarnaast is het masseren van je baby echt een mooie manier om de band met je kindje te verstevigen. Door het masseren worden de meeste kindjes over het algemeen ontspannener, ook buiten de massages om. En een baby die minder huilt en relaxter is: Welke mama wil dat nou niet? 😊

blog-1

Natuurlijk is een cursus babymassage ook weer geen wondermiddel. Je moet zelf de keuze maken om te blijven investeren in aandacht voor je kindje, en je moet ontdekken wat bij je baby past. De handreikingen die je krijgt moet je toepassen op een manier die voor jou werkt. De cursus kan je daarbij wel goed op weg helpen.

Enkele tips uit de cursus:

  • Doe alles wat je met je baby doet in een rustig tempo. Het masseren, maar ook bijvoorbeeld omkleden, een speelgoedje aanreiken, of je baby optillen. De hersens van een baby verwerken dingen nog niet zo snel, dus kindje kan je beter volgen als je langzaam doet! Voordeel: Je wordt er zelf ook een relaxter mens van.
  • Til, draag, en ondersteun je baby zoveel mogelijk bij de billen of heupen. Dat geeft de baby het gevoel dat hij/zij goed gesteund wordt en is goed voor de coördinatie en ontwikkeling.
  • Kijk goed naar de lichaamstaal van je baby. Bijvoorbeeld: Het hoofdje opzij draaien of de vuistjes naast het hoofd houden, betekent dat je baby moe is. Hoe meer je je baby bestudeert, hoe meer je uit zijn/haar houding kunt afleiden.

Meer info
Wil je meer weten, of zelf een cursus babymassage gaan doen? Meer info vind je vaak bij je verloskundigenpraktijk of op internet. Er is geen verzamelpunt voor praktijken.
Leonieke Bos geeft al 12 jaar zwangerschapscursussen en babymassage. Als je meer over haar praktijk wil weten, kun je kijken op https://www.leoniekebos.nl/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.