Mama zoekt uit

Kwaaltjes: Haarverlies

Na mijn eerste zwangerschap een prachtige bos golvend haar te hebben gekweekt, mocht ik echt niet klagen. Want na mijn bevalling veranderde er niet veel aan mijn haar. Tijdens mijn tweede zwangerschap bleef mijn haar een beetje slapjes en het groeide niet bijzonder veel. Ik dacht dus, dat ik ook nu de dans wel zou ontspringen. Maar…

HELP, MIJN HAAR!

Ik ben ruim drie maanden aan het ontzwangeren, en het valt opeens uit bij bosjes. ’s Ochtends als ik mijn haar borstel. Als ik het in een staart doe. In het doucheputje of op mijn kussen kijk. Hair is everywhere! Om eerlijk te zijn vind ik dit wel een vervelende kwaal. Het gevoel dat je geen haar meer overhoudt, het maakt me een beetje verdrietig. Ik heb nooit bijster veel haar gehad, het is vrij dun. En het zijn al geen hoogtijdagen van vrouwelijkheid (qua gevoel dan, feitelijk gezien is deze periode natuurlijk een enorm vrouwelijke periode 😉) kortom, het is gewoon geen pretje.

borstel-ontwangert-haaruitval

Herkenbaarheid

Een rondje langs google en een aantal vriendinnen leerde me dat véél vrouwen bekend zijn met het verschijnsel. Bij de één viel het zo erg uit dat ze zich een kort kapsel liet aanmeten. Een ander kreeg kale plekken. En weer een ander kreeg juist meer haar, maar dan in de vorm van kleine donshaartjes bij de haargrens. Dat schijnt vaker voor te komen trouwens, als de uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe. Zoals je ziet bij je baby met donshaarcoupe, is een volle haardos niet van de ene op de andere dag aangegroeid… Best fijn trouwens, om hier herkenbaarheid in te vinden bij andere vrouwen! Dat geeft je tenminste het gevoel dat je niet alleen bent. Je kunt er samen om lachen, brainstormen over wat je eraan kunt doen, en welja, soms ook samen een potje huilen…

Hoe komt het?

Als je zwanger bent heb je onder andere een hoog oestrogeenniveau. Dit hormoon zorgt er, wat je haar betreft, voor dat je meer of voller haar hebt. Het kan meer glanzen en bijvoorbeeld meer krullen of juist steiler worden. Na je bevalling normaliseert je oestrogeengehalte, waardoor de haren die voorheen extra lang bleven zitten nu alsnog uitvallen. Meestal begint dat 2 of 3 maanden na de bevalling. De textuur en het vetgehalte van je haar kunnen om dezelfde reden ook weer veranderen. Als je hormonen weer een beetje normaal doen, zal ook de groeicyclus van je haar weer in balans komen. Dit is meestal 6-9 maanden na je bevalling. Met een beetje pech ben je een jaar verder. En soms verandert je haar blijvend. Maar in de meeste gevallen sta je op de foto’s van baby’s eerste verjaardag weer met een lekkere bos haar!

Tip: Het gebruik van vitamines bij haaruitval

Heb je het idee dat je écht veel meer haar verliest of veel kale plekken krijgt, dan is het tijd voor actie. Het kan zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen, zoals vitamine C of vitamine B. Hieronder vind je een lijstje met vitaminen en bijbehorende eettips. Je kunt natuurlijk ook extra (multi)vitaminen gaan slikken. Heb je naast (veel) haaruitval ook andere klachten tijdens het ontzwangeren? Ga dan eens langs de huisarts, die kan uitsluiten dat er meer aan de hand is.

Wat?

Waarvoor?

Waarin?

Vitamine A (retinol)

minder droog haar

Melk, broccoli, spinazie,
wortel

Vitamine B5 (foliumzuur)

celontwikkeling

Groene bladgroenten, kool,
broccoli, citrusvruchten, lever

Vitamine B6

hormoonbalans en
zenuwstelsel

Vlees, ei, vis,
graanproducten, aardappelen, noten, groente, melk, kaas

Vitamine B8 (biotine)

energie en sterk haar

Eieren, lever, melk, noten
en pinda’s

Selenium     

minder broos haar, tegen uitval

Paranoten, vis en
schelpdieren

Zink

opbouw van (haar)weefsels

oesters, vlees, bruin
brood, peulvruchten en zonnebloempitten

IJzer  

tegen broos haar en
haarverlies

rundvlees, ei, bonen,
noten, donkergroene bladgroenten

Voor meer info kun je ook kijken op Voedingscentrum.nl. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.