Mama vertel eens

Loesje vertelt over moeder worden als je een chronische ziekte hebt

Vandaag kijken we samen met mama Loesje naar het moederschap. Loesje is getrouwd en moeder van twee kindjes. Ze is 25 jaar oud. Eén ding dat zeker opvalt als je deze dame tegenkomt, is dat ze altijd straalt. Toch heeft deze mama het nodige voor de kiezen gekregen de afgelopen jaren.

loesA
Een stormachtige tijd
Toen dit stel 4,5 jaar geleden trouwde, hoopten ze al dat hun relatie bekroond zou worden met kinderen. Loesje werkte als make-up artist en haar man installatiemonteur en ze genoten van het leven als man en vrouw. Na een paar kerngezonde jaren werd Loesje plotseling ziek. Ze had een doof gevoel in haar benen en kon nauwelijks meer lopen. Het gevoel dat er iets serieus aan de hand was klopte: Loesje moest in het ziekenhuis blijven en na een aantal vervelende onderzoeken kwam uiteindelijk de diagnose: Relapse-Remitting MS. Deze vorm van MS houdt in dat je aanvallen (schubs) van ontstekingen in het centrale zenuwstelsel kan krijgen. Vanuit daar wordt je lichaam aangestuurd, dus kun je uitvalverschijnselen krijgen: in Loesjes geval in haar onderlichaam en armen. Naast pijn en uitval kunnen de ontstekingen blijvende schade veroorzaken. Heavy shit! Gelukkig zijn Loesjes benen weer redelijk hersteld, en kan ze nu gewoon weer lopen. Iets waar ze natuurlijk heel erg dankbaar voor is.

Terug naar de periode in het ziekenhuis. In diezelfde tijd kwam ze erachter dat ze in verwachting was! Het moet een periode met veel wisselende gevoelens geweest zijn. Het is sowieso al intens om te weten dat je moeder wordt, maar als je dan ook nog pas getrouwd bent en er een chronische ziekte geconstateerd wordt is dat natuurlijk wel een klap. Gelukkig stond haar man al die tijd naast haar. Ook  Loesjes ouders zijn erg betrokken en staan klaar wanneer het nodig is. Super fijn, zo’n duo waarop je terug kunt vallen! Daarnaast had Loesje ook veel steun aan haar geloof.

Een moeder geboren
Uiteindelijk was het een prachtige dochter die Loesje drie jaar geleden voor het eerst moeder maakte. Wat een overweldigende gebeurtenis! Loesje kreeg een keizersnede en kreeg hierbij een ruggenprik. Doordat ze bij bewustzijn was, kon ze alles goed zien.

“Het eerste dat ik dacht was: ‘Wat lijkt ze op mij!’ Ik was daar echt verwonderd over.”  

Het kwetsbare leventje onder haar zorg gecombineerd met de gebeurtenissen van de maanden ervoor maakte dat Loesje behoorlijk last had van kraamtranen. Zo vlogen de eerste maanden met een kindje voorbij. Maar veel tijd om te genieten van het ontzwangerd- zijn had ze niet… Na 10 maanden raakte ze in verwachting van haar tweede kindje!

Klaar voor hoofdstuk twee
Loesje heeft haar dochter nog een maand zelf gevoed toen ze zwanger was van haar zoontje. Ja, blijkbaar kan dat! Maar al snel vond dochterlief de borstvoeding niet lekker meer. Het stel was dolgelukkig met de komst van hun zoon. Het ‘koningspaar’ is inmiddels 3 en 1,5 jaar oud en ze kunnen steeds beter samen spelen.

loes3

Hoewel Loesje geniet van het moederschap vindt ze het ook zwaar. Soms heeft ze een dag met pijn of weinig energie. Ook dan moet je er natuurlijk zijn voor je kinderen. Loesje probeert dit op te vangen door heel rustig aan te doen en meer te doen op goede dagen. Soms voelt ze zich weleens onzeker over de vraag of de kinderen geen last hebben van haar ziekte. Maar beide kinderen zijn vrolijk en zitten goed in hun vel, dus ze doet het blijkbaar goed!

“Moeder worden is echt een mega verantwoordelijkheid. Je kunt je niet ziek melden, je kunt niet zomaar even een dutje doen en je loopt ook niet meer 1,2,3 de deur uit. Maar wat is het een geweldige taak! Er is geen beter betaalde baan dan moeder zijn en overladen worden met knuffels en kusjes van je eigen kinderen.”

Loesjes wens is om als een veilige haven te zijn voor haar kinderen. En ze wil ze een plek bieden waar ze zich op alle fronten kunnen ontwikkelen tot de personen die ze zijn. Ze probeert hen dus veel persoonlijke aandacht te geven en met hen te praten, bijvoorbeeld over gevoel of het waarom van dingen. Maar ook creativiteit en zelfstandigheid (bijvoorbeeld in zelf spelen) wil Loesje supporten. Zelfs al dat betekent dat haar huis een gigantische bende wordt! Dat ruimt deze mama ’s avonds dan maar weer met een glimlach op 😊

Wat mooi dat Loesje ondanks alles het moederschap zo positief kan zien. Ze is zeker een bron van inspiratie en laat zien dat zelfs als je minder energie hebt, je toch altijd wegen kunt vinden om er voor je kinderen te zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.