Mama zoekt uit

Borstvoeding: Hoe werkt het?

Voordat je moeder bent, hebben ze niet persé een functie. Ze zijn er voor de sier! En het genot natuurlijk 😉 Borsten zijn er in alle vormen en maten, en wat mij betreft zijn ze de trots van een vrouw. Als je zwanger wordt, is één van de eerste dingen die je opmerkt misschien wel dat je borsten veranderen. Er wordt vet,- en klierweefsel aangemaakt en zo kunnen je borsten meerdere maten groeien. Maar hoe werkt het geven van borstvoeding eigenlijk?
Tijd om ons eens te verdiepen in de mechanismen die ook in jouw lijf verstopt zitten!

borstvoeding-mama-ontzwangert

Hormonen

Oestrogeen, progesteron, prolactine en HPL (humaan placentair lactogeen) zijn de hormonen die ervoor zorgen dat je borsten zich ontwikkelen in de zwangerschap. Je krijgt onder andere een grotere en donkerdere tepelhof waardoor de baby je borst beter kan zien. Er kunnen talgkliertjes zichtbaar worden rond je tepel, die een geur afscheiden die de baby ruikt. Zo hulpeloos en klein als je baby pasgeboren is, heeft hij toch al sterke reflexen die ervoor zorgen dat hij naar je borst wil kruipen om te drinken. Je baby masseert de borst als het ware met het mondje. Dat is het signaal voor je lijf om prolactine en oxytocine aan te maken. Deze hormonen helpen je om een toeschietreflex te krijgen, en de melk begint te stromen. Het is mij weleens gebeurd dat de baby de borst even losliet, en de melk letterlijk alle kanten op spoot!

De eerste melk

De allereerste melk die je borsten aanmaken, wordt colostrum genoemd. Het is een vette melk met een bommetje eiwitten, mineralen, en antistoffen erin. Het maagje van je baby is nog ieniemienie en je kindje drinkt nog weinig, dus het is belangrijk dat deze melk superefficiënt is! Door je kindje de eerste twee dagen zelf te voeden, geef je het een goede start. Je baby moet de eerste dagen ook ‘leren’ om aan de borst te drinken: Aanhappen, zuigen, en goed doordrinken: Het is een hele kunst. Elke succeservaring die de baby opdoet, ‘onthoudt’ hij onbewust. Ook je lichaam begrijpt als het goed is steeds beter wat het moet doen en de melkaanmaak stabiliseert na een tijdje. Het is een hele opluchting als je de fase van stuwing weer door bent… Al met al kan het borstvoeden van je kindje in het begin een behoorlijke struggle zijn, maar na verloop van tijd komt het bij veel moeders echt goed!

Eindeloos ingenieus

Als je baby bij je aan de borst heeft gedronken, blijven de hormonen in je lichaam nog steeds actief. Ze willen de voorraad die de baby heeft opgedronken weer aanvullen! Er zitten daarentegen ook eiwitten in de melk, die een remmende werking kunnen hebben. Ook dit heeft een functie, want je wil natuurlijk ook weer niet dat je borsten veel teveel melk aanmaken. Door je baby op verzoek aan de borst te leggen komt de hoeveelheid melk meestal goed in balans.

In je borst bevinden zich melkkliertjes. Hierin zitten speciale cellen die melk produceren. De melkkliertjes bevinden zich vlak bij bloedvaten, waardoor de cellen waardevolle stoffen kunnen opnemen uit je bloed. Denk bijvoorbeeld aan bacteriën die de darmen van de baby in actie brengen, of ongevaarlijke kopieën van ziekteverwekkers die in onze omgeving rondzwerven. Tegelijkertijd zijn in jouw bloed ook antistoffen te vinden (tegen infecties en allergieën). Zo krijgt je baby een ideale cocktail binnen die hem laat groeien en zijn afweersysteem in werking zet. Ook zitten er in moedermelk verschillende soorten vitamines, vetten en suikers, die zorgen voor hersenontwikkeling en spiergroei, kortom: een heerlijk mollige baby met voldoende ‘voorraad’ om gezond te blijven en te kunnen groeien. Borstvoeding wordt automatisch aangepast aan de behoeften van je kindje in hoeveelheid, voedingsstoffen en vochtgehalte. Zo is borstvoeding bijvoorbeeld anders van samenstelling als het erg warm is, of als je baby verkouden is.

Meer over borstvoeding

Er is nog veel meer te zeggen over baby(borst)voeding. Ik zal er dan ook ongetwijfeld later nog meer artikelen over schrijven. Maar met deze blog hoop ik je vast een laagdrempelig inkijkje gegeven te kunnen hebben in de ‘technische’ kant van borstvoeding. Want hoe het allemaal in elkaar steekt, ik vind het ronduit wonderlijk en ingenieus gemaakt!

Meer info over borstvoeding kun je vinden op www.lalecheleague.nl. Verder heb ik ook veel geleerd uit het boek ‘De grote geboortegids’ van Mariël Croon en Joris van der Post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.