om te doen

Spoedcursus huishouden voor nieuwe moeders

De meesten van ons doen niet meer aan een ‘voorjaarsschoonmaak,’ zoals onze oma’s deden. Toch is het heerlijk om met het mooie weer de ramen open te gooien en flink aan de slag te gaan! Alleen… als nieuwbakken mama heb je eigenlijk nauwelijks tijd voor je huishouden. Hoe doe je dat dan?!

troep-moeder

De boel op orde krijgen (en houden): Tien tips

Door schade en schande heb ik zelf geleerd… 😉 Hier volgen mijn tien tips om je huis met zo min mogelijk moeite toonbaar te houden.

 1. Stel prioriteiten. Slaapt je baby eindelijk? Geniet van dit kostbare moment! Maar… Je kan zelden meer dan één of twee dingen aanpakken, want voor je het weet is je kindje weer wakker. Bedenk dus goed waar je deze tijd aan besteed.
 2. Maak keuzes. Ga vooral voor het doel om de ruimtes waar je het meeste komt bij te houden. Bij mij staat de woonkamer dus op nummer 1, omdat ik hier vaak zit. Andere kamers zoals de slaapkamers en badkamer volgen. De zolder en werkkamer weet ik nauwelijks meer te vinden. Zonde om daar mijn kostbare tijd aan te verdoen!
 3. Houd de vloer schoon. Misschien ligt je tafel vol met spullen, staan er vier volle wasmanden op je te wachten en is de speelhoek compleet geëxplodeerd. Haal de ergste zooi van de vloer en stofzuig deze. Je huis ziet er gelijk tien keer beter uit! Echt waar, een schone (en enigszins lege) vloer doet wonderen voor de uitstraling van je huis. Zeker als je een huisdier hebt, zoals ik.
 4. Probeer je aanrecht leeg te houden. Als je steeds je vaat in de vaatwasmachine zet blijft alles er netjes uitzien. Heb je geen machine? Probeer dan in ieder geval twee keer per dag af te wassen. Nu je een baby hebt heb je ten eerste geen tijd meer om een grote afwas in één keer af te maken. Ten tweede houd je je keuken zo ook een beetje bij, iets dat zeker bijdraagt aan de overzichtelijkheid van je huis.
 5. Maak een schoonmaakschema. Ik ken meerdere vrouwen die hierbij zweren. Blijkbaar houden ze zo overzicht van wat wanneer gedaan is, en het geeft ze houvast op de spaarzame vrije momenten. Lijkt me opzich wel handig dat je dan niet na hoeft te denken over welke klus als eerstvolgende aan de beurt is. Maar eerlijk is eerlijk: Voor mij werkt deze tip totaal niet, omdat ik er te weinig ritme voor heb en liever schoonmaak op mijn intuïtie (lees: ik doe alleen datgene waar ik op dat moment zin in heb…)
 6. Houd speelgoed bij elkaar. Zorg voor een lade onder de box, een leuke boxzak, of opbergbakken. Ga bij voorkeur voor dichte, niet doorzichtige exemplaren, dat oogt het meest rustig. Heb je echt veel speelgoed? Sorteer het op soort en werk met labels. Op die manier kun je spul snel op de juiste plek opbergen en ben je het niet snel kwijt. Ook je kindje kun je zo al vroeg leren welk speelgoed waar hoort, wat het opruimen makkelijker maakt!
 7. Geef je kind een eigen plek. De box is de ultieme stap voor beginners, je hebt zo een mooie afgebakende speelplek. Als je baby klein is ligt het speelgoed (meestal) nog niet overal. Maar dat gaat veranderen… Maak op tijd een aantrekkelijke speelhoek die van alle gemakken is voorzien. Zet je speelgoed op de grond voor de kleine? Doe dat in de buurt van de speelgoedhoek, zodat ook voor je kindje duidelijk is dat het speelgoed in deze hoek of helft van de kamer dient te blijven. Op die manier heb je de woonkamer binnen no-time opgeruimd als het nodig is. Ook handig is het trouwens, om nog een paar andere speelplekken in huis te maken. Zeker als je een groot huis hebt! Zorg bijvoorbeeld voor een extra wipstoeltje of boxkleed boven. Kan je je kindje mooi parkeren terwijl jij de was doet.
 8. Zorg sowieso dat er niet teveel speelgoed tegelijk in het blikveld van je kindje ligt. Voor een kleine baby zijn 1 á 2 speelgoedjes voldoende, anders raakt hij overprikkeld. Wordt je baby groter, dan kun je wat meer dingetjes neerleggen. Zet je een grote bak duplo neer voor je dreumes, dan is de kans groot dat hij niet weet wat hij met al dat speelgoed moet. Of dat alle blokjes over de hele vloer eindigen. Het speelgoed dat je vandaag niet geeft, kun je opgeborgen laten in (dichtgeklikte) opbergbakken, of tijdelijk opbergen op zolder of in de schuur. Scheelt weer troep in de leefruimtes in je huis!
 9. Verdeel de taken samen met je partner. Je hoeft het hele huishouden dan niet alleen te runnen. Als je weet wie verantwoordelijk is voor welke taak, kom je minder vaak terecht in die vervelende ‘eigenlijk-wil-ik-dat-jij-het-opruimt-maar-ik-heb-het-al-tien-keer-gevraagd-dus-doe-ik-het-zelf-wel’-modus. Uiteraard vraagt dit wel om verantwoordelijkheid van beide kanten: Dat je partner oppakt wat afgesproken is, en van jou dat je niet blijft zeuren totdat je partner het klusje op jóuw tijd heeft opgepakt. Loslaten is hierbij het sleutelwoord!
 10. Regel een schoonmaakster. Sommige vrouwen zijn hier heel erg voor, voor anderen is het een soort taboe. Maar eerlijk is eerlijk: Als de stapels was tot het plafond groeien en stofkonijnen een letterlijk blok aan je been vormen, zul je iets moeten doen. Wellicht heb je een (schoon)moeder die je graag bij wat klussen helpt, maar een (semi)professionele schoonmaakster is fantastisch. Feit is dat een ander vaak veel sneller schoonmaakt in jouw huis, omdat je zelf vaak afgeleid wordt door rommel of andere bezigheden. Daarnaast vinden sommige vrouwen een schoonmaakbaantje een heerlijke bijverdienste. Zo creëer je een win-winsituatie.

Vind jij het ook zo lastig om je huis bij te houden wanneer je de hele dag druk bent met je baby? Of heb jij nog een ideale huishoud-tip voor andere moeders? Laat het even weten!

 

2 gedachten over “Spoedcursus huishouden voor nieuwe moeders”

  1. Dat is ook een goed idee Judith! Ik denk alleen dat mijn hond daar op af zal gaan 😂 Maar het klinkt ideaal om de vloer bij te houden inderdaad!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.