Mama zoekt uit

Kwaaltjes: Naweeën

Voordat ik van mijn eerste kindje beviel, had ik er wel eens over gelezen: Naweeën. Aangezien je overal hoort dat je je daar bij je eerste kindje niet druk over hoeft te maken, schonk ook ik nauwelijks aandacht aan het onderwerp. Dat wil zeggen, tótdat… ik direct na de bevalling kennis maakte met naweeën. En dan bedoel ik niet een beetje, maar MEGA veel! Omdat jij wél van te voren op de hoogte wil zijn, of wil weten wat het is: Hier een duik in het fenomeen naweeën.

buikpijn-mama-ontzwangert

Wat zijn naweeën en hoe werkt het?

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Je baarmoeder is een grote spier, dus het is logisch dat hier aardig wat beweging in kan zitten. Tijdens je 9 maanden zwangerschap wordt de baarmoeder flink uitgerekt. Alles moet erin passen! Baby, placenta en navelstreng, vruchtwater… Aan het einde van je zwangerschap ben je meestal (plaatselijk) tonnetje rond. Wanneer je na een lange serie weeën bent bevallen van je baby wordt ook de placenta geboren. En daarna is je baarmoeder natuurlijk nog een stuk groter dan dat hij voor je zwangerschap was. De theorie is dat je baarmoeder bij je eerste kindje meestal nog flexibel is, daarom keert ‘ie vrij snel weer terug in de oorspronkelijke staat. Ben je bevallen van een tweede of later kindje, dan is je baarmoeder als het ware meer ‘uitgelubberd.’ Het kost nu flink wat moeite om te krimpen naar een formaat dat ongeveer 10x kleiner is dan direct na de bevalling. En dat is wat je voelt bij naweeën!

Borstvoeding verergert de pijn in je buik

Direct na je bevalling gaat de baarmoeder aan de slag. Vooral als je borstvoeding geeft, want dan komt er oxytocine vrij. Dat hormoon werkt multifunctioneel, en dus ook als krimp-middel. Hoewel de pijn dus heel erg nuttig is, kan het knap vervelend zijn als je nog uitgeteld bent van een pittige bevalling en dan vervolgens heftige buikkramp krijgt. Tel daar een baby bij op die uit de borst drinken nog moet leren en daar heb je het recept voor een inzinking bij de newborn mama. Ook als je een keizersnede hebt gehad kun je net zo erge naweeën krijgen. Wanneer je ook al een grote buikwond hebt, lijkt dit me helemaal geen pretje.

Pure pech

Maar even terug naar het feit dat de meeste moeders na hun eerste kindje vaak (bijna) geen last hebben van naweeën. Hoe zit het dan bij mij? De naweeën die ik had na mijn eerste én tweede baby waren allebei heftig! Ik had er ongeveer vier kraamdagen last van, vaak wel zo’n zes á tien keer per dag en vooral ’s nachts was het vaak raak. Waarom de meeste vrouwen dit bij hun eerste kindje niet hadden en ik dit wel, weet ik niet. Maar ik zal vast niet de enige zijn, daarom vind ik het handig om erover te schrijven 🙂

Voor mijzelf heb ik de volgende conclusie getrokken: Het is pure pech. Ik ben nou eenmaal in general niet zo lenig en helaas is mijn baarmoeder daar geen uitzondering op 😉 Mocht ik ooit nog eens een bevalling meemaken, dan weet ik wat ik kan verwachten. En dat is de eerste paar dagen nu eenmaal kiezen op elkaar, aftellen, en paracetamol bij de hand houden. Het is gewoon flut, je voelt je soms haast alsof je opnieuw gaat bevallen, maar je doet er niks aan. Maar hé medemama, je krijgt er wel iets heel moois voor terug! Een cliché maar (gelukkig) is het wel waar…
dat is dan tenminste nog iets.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.