Mama zoekt uit

Wat is ontzwangeren?

Zwangerschap en bevalling
Vanaf het moment dat je in verwachting bent gebeurt er een hoop in je lijf. Je lichaam verandert compleet, om je voor te bereiden op de komst van je baby. Er worden allerlei hormonen aangemaakt die bijvoorbeeld:

  • Zorgen dat je lichaam het kindje accepteert en niet afstoot;
  • Vetweefsel opslaan om je genoeg reserves te geven voor zwangerschap, bevalling, en borstvoeding;
  • Maken dat je je mentaal gaat voorbereiden op de komst van je baby;
  • Maar ook dat je je omgeving klaar wil maken, zoals de babykamer (de zogenaamde ‘nesteldrang’).

Wanneer je bent bevallen zijn de hormonen niet in één keer uit je lichaam. Wel wordt de samenstelling en hoeveelheid van welke hormonen aanwezig zijn al snel anders.

Lastige hormonen
Hormonen waar je na je bevalling nog last van kunt hebben, zijn onder andere progesteron, oestrogeen, en relaxine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je je extra moe kunt voelen (naast de zorg voor je baby), dat je nog een tijdje zwakkere banden hebt (waardoor je bijvoorbeeld nog bekken,- of rugpijn hebt), of stemmingswisselingen ervaart. Ook andere kwaaltjes zoals ontregelde darmen, haaruitval of bijvoorbeeld veel zweten kunnen je het leven af en toe nog zuur maken.

Fijne hormonen
Niet alle hormonen zijn vervelend, er zijn ook een aantal hele fijne hormonen. Neem bijvoorbeeld prolactine, het hormoon waardoor je melk kunt aanmaken voor je kindje. Of oxytocine, ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Ook ‘vervelende’ hormonen zoals oestrogeen, hoeven helemaal niet zo lastig te zijn. Alle hormonen hebben immers een functie. Het is vooral het uit balans zijn van de hormonen dat jou het gevoel kan geven van opvliegers, huilbuien, of extreme moeheid. En die balans, die komt uiteindelijk vanzelf weer terug.

Hoe lang duurt dat dan?
Meestal wordt er gesproken over ‘negen maanden op, negen maanden af.’ Ofwel: Na negen maanden zou je redelijk ontzwangerd moeten zijn. Maar dit verschilt per persoon. De ene vrouw voelt zich na vier maanden alweer helemaal de oude, waar een ander er misschien wel een jaar voor nodig heeft. Kortom, negen maanden is een gemiddelde.

Vergelijk jezelf daarom vooral niet teveel met anderen. Praten over ontzwangeren is leuk en goed, en het is fijn als je weet dat je niet de enige bent met een irritante kwaal. Maar aan de andere kant ervaart elke vrouw het ontzwangeren weer anders. En bovenal: Bedenk dat die lastige hormonen een functie hebben. Na verloop van tijd zullen de meeste van je kwalen weer over gaan en vind je weer een nieuwe balans. In de tussentijd mag je af en toe best om jezelf huilen en lachen. Jij bent een krachtige mama, die haar weg uiteindelijk wel weer vindt!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.